- En mulighet for Sør-Varanger som må gripes

Publisert

Regiondirektør Sigrid Ina Simonsen i NHO Arktis og regionleder Bjørn Johansen i LO Troms og Finnmark. Foto: Moment studio / Lars Åke Andersen

NHO Arktis og LO Troms og Finnmark oppfordrer regjeringen til å være proaktiv for å sikre ny gruvedrift.

Denne uka fullførte svenske Grangex oppkjøpet av Sydvaranger Gruve.

Regiondirektør Sigrid Ina Simonsen i NHO Arktis mener det er viktig å få i gang drift.

- Øst-Finnmark trenger nye arbeidsplasser og vekst for å styrke utviklingen av regionen. Det er bra for Finnmark, men også for Norge. Livskraftige samfunn bidrar til sikkerhet og beredskap, sier hun. 

- Trygge, helårlige arbeidsplasser

Bjørn Johansen, regionleder for LO Troms og Finnmark, fremhever at det er snakk om 450 arbeidsplasser i gruva, i tillegg kommer ringvirkningene.

- Vi snakker om trygge, helårige arbeidsplasser med gode norske lønns- og arbeidsvilkår i minst 20 år, sier han og legger til:

- Oppkjøpet sender et uhyre viktig signal til en kommune, en region som har betalt en høy pris på grunn av sanksjonene mot Russland. Dette trengte vi, men det er nå jobben begynner, sier Johansen.

Han trekker spesielt frem rekruttering og utdanning av de mange yrkesgruppene som det nå er behov for.

- Lykkes vi ikke med dette er jeg redd det blir fly inn / fly ut. Da bygger vi ikke lokalsamfunn.

Et unikt løft

Både NHO og LO framhever viktigheten av dialog med myndighetene for å få best mulig rammevilkår.

- Mange har arbeidet hardt for dette, og fortsatt gjenstår det mye før det kan bli oppstart og drift. Betydelig finansiering vil bli nødvendig. Skal vi klare det grønne skifte, må vi utvinne mineraler. Regjeringen kan levere på egen mineralstrategi ved å gripe mulighetene og bidra til et løft for et samfunn som trenger mer aktivitet, sier Simonsen.

Gruvedrift gir et bredt spekter med nye arbeidsplasser tilknyttet drift og administrasjon. I tillegg gir det et marked for kjøp og salg av tilleggstjenester.

- Ringvirkningene vil være flere, og det er vanskelig å se for seg andre store prosjekter som kan gi et like stort løft som dette. Derfor er ikke dette bare en veldig god mulighet for Sør-Varanger, men også for regionen, sier Simonsen.