RISAVIKA-SAKEN

Hundreåringen

Tradisjonen med løsarbeidere i norske havner bør bli "hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant", mener NHO-direktør Svein Oppegaard.

Industri Energi-organiserte LO-medlemmers melding til de aksjonerende havnearbeiderne. (Foto: Mariell Klungtveit/Risavika Havn)

Publisert 27.11.13

Tariffoppgjør og lønnsdannelse

Havnekonflikten spisser seg til. I dag står LO-forbund mot LO-forbund ved Risavika havn utenfor Stavanger. LO sentralt og Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) på den ene siden – bedriftens ledelse, Oslo Havn og LO-forbundet Industri Energi på den andre. Striden handler om bedriftens rett til faste ansettelser, mot havnearbeidernes hundre år gammel fortrinnsrett på laste- og lossearbeid i offentlige havner.

Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, viser til at NHO-bedriften Risavika Terminal AS ønsker å gjøre laste- og lossejobben med egne ansatte, med tariffavtale og organisert i LO-forbundet Industri Energi.

Både Risavika Terminal, NHO Logistikk og Transport og NHO er opptatt av å ha faste ansettelser i havnene.

- Vi er veldig overrasket over at hverken LO eller Transportarbeiderforbundet anbefaler sine medlemmer fast ansettelse, som jo er hovedregelen i norsk arbeidsliv, sier Oppegaard.

Onsdag markerte Industri Energis medlemmer sin støtte til Risavika. (Foto: Mariell Klungtveit/Risavika Havn)

Risavika - motmarkering fra Industri Energi

Sikkerhet
I tillegg til at de hindrer hensiktsmessig og effektiv drift, har også løsarbeidere som jobber på ulike skip et viktig sikkerhetsaspekt:

- Den hundreårige tradisjonen med løsarbeidere som ikke har et fast ansettelsesforhold og som tilfeldig tar helt forskjellige jobber kan vi ikke fortsette med. I mange sammenhenger kan de likevel ikke gjøre jobben, men må være til stede – av og til utenfor en sikkerhetssone – uten å ha en funksjon.

Oppegaard er også klar på at tariffavtalen og ILO-konvensjonen ikke gir havnearbeiderne ved de lokale laste- og lossekontorene (organisert i NTF) rett til å utføre arbeid på private terminaler: - Det er avklart av Arbeidsdepartementet for tjue år siden.

Europarådet
I dag ble det også kjent at Bedriftsforbundet bringer saken inn for Europarådet. Begrunnelsen er at det er i strid med grunnleggende menneskerettigheter og retten til fritt fagforeningsvalg når alle ansatte må være organisert i LO og Norsk Transportarbeiderforbund.

Norsk Transportarbeiderforbund aksjonerte idag i Risavika havn. (Foto: Mariell Klungtveit/Risavika Havn)

Risavika - NTF-aksjon


(Referansen om hundreåringen er lånt fra denne boken.)

Kontakt oss