NHO Europanytt 06.04.2018

Denne uken, i kjølvannet av påsken og EUs ‘’spring break’’ er det stille og rolig i Brussel. Likevel står det aldri helt stille i Europa. EFTA har lagt frem sin årsrapport, Europakommisjonen publiserte sin plan for bedre militær logistikk i Europa, det skal bli billigere å overføre penger internt, og utenfor eurosonen og Russland blør diplomater på alle fronter.

Publisert 06.04.18

NHO Brussel

BREXIT: House of Commons om det fremtidige forholdet til EU. House of Commons sin Brexit komité publiserte onsdag sin rapport på det fremtidige forholdet til EU, nå som alt beveger seg over i fase to av forhandlingene. Rapporten redegjør for en serie krav som burde avgjøre en potensiell ferdigstilt avtale til høsten, ifølge komitéen. Noen av de er som forventet, f.eks. regjeringens løfte om å holde grensen mellom Irland og Nord-Irland "åpen". Andre er noe mer urealistiske gitt EUs ståsted, som f.eks. samme tilgang til det indre marked som britene har i dag.

Rapporten nevner også EFTA og EØS, der den anbefaler at om utfallet av forhandlingene om deltakelse i det indre marked ikke skulle ende tilfredsstillende burde ikke britisk medlemskap i EØS/EFTA fraslås enda.

ØKONOMI: Billigere transaksjoner mellom land. På onsdag la kommisjonen frem sitt forslag til hvordan man vil gjøre betaling med euro billigere. Om forslaget skulle vedtas vil det påvirke overførsler der bare ett land eller begge land står utenfor eurosamarbeidet. F.eks. blir det billigere å sende penger fra Belgia til Bulgaria, og fra Bulgaria til Polen. Les mer om forslaget her.

INSTITUSJONELT: EFTA-årsrapport fremlagt. Den 57 årsrapporten fra EFTA har blitt publisert. Rapporten inneholder en oversikt over funksjonen og aktivitetene til EFTA i løpet av 2017, og deres rolle i EØS. 

FORSVARSINDUSTRI: EUs plan for styrket militær mobilitet i Europa.
Kommisjonen har lagt frem sin plan for å forbedre militær mobilitet mellom medlemsland, som del av en større prosess for å ruste opp forsvarskapasiteten. Dette er del av de tiltakene som følger enigheten om opprustning mellom NATO og USA etter Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014. Les mer her.

DIPLOMATI: EU-medlemmer utviser over 30 russiske diplomater. Mandag 26 mars utviste EU og NATO-allierte over 30 russiske diplomater som en reaksjon på angrepet med kjemiske våpen i Storbritannia. Seksten EU-land, inklusive Frankrike, Tyskland, NATO-medlem Canada og USA var med på denne koordinerte demonstrasjonen.

 

UKENS NAVN: CECILIA MALMSTRÖM. Cecilia Malmström, som er Sveiges kommisær i EU Kommisjonen, har vært mye i vinden i det siste, da hun leder EUs forhandlinger med USA over stål- og aluminiums tariffer. Den tidligere kommissæren for innenrikssaker i EU, sitter nå som handelskommisær i unionen.

EUs midlertidige unntak fra disse utløper om en måned, og nå jobber hun med å oppklare hva USA vil kreve for at unntaket skal bli permanent.

Malmström har en imponerende CV, og spesielt nevneverdig er hennes lange fartstid i akademia som professor og foreleser ved universitetet i Göteborg innen statsvitenskap og EU.

Se også President Junckers oppdrag til handelskommisæren.

Cecilia Malmström Fotograf: #080

#205

 

 

*******************************************************
NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krever NHOs forutgående skriftlige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.

 

Kontakt oss

Ingebjørg Harto

Direktør

NHO Brussel

Ingebjorg.Harto@nho.no
Mobil
92447160
Emmelie Odberg Rosengren

Seniorrådgiver

NHO Brussel

emmelie.odberg.rosengren@nho.no
Mobil
+32493756391
Edvin Nordheim Edvardsen

Praktikant

NHO Brussel

edvin.nordheim.edvardsen@nho.no
Mobil
99110008
Bjørne Østrem Djukastein

Praktikant

NHO Brussel

bjorne.ostrem.djukastein@nho.no
Mobil
45296985