NHO Europanytt 09.03.2018

Trumps toll vekker reaksjoner i Brussel, Rådet og Parlamentet med utkast til nytt UK-forhold, Statssekretær deltar i Rådet for justis og innenriks og trilogforhandlingene om fornybardirektivet har startet.

Publisert 09.03.18

NHO Brussel

HANDEL: Trump og toll. Trumps varslede toll på stål (25 %) og aluminium (10 %) møter sterke reaksjoner i Brussel, og det meldes nå at rådspresident Donald Tusk setter dette høyt på agendaen når regjeringssjefene i EU møtes 22.-23. mars. Handelskommissær Cecilia Malmström sa på en pressekonferanse denne uken at hun håper EU vil bli unntatt de nye tollreglene, slik USA har varslet at Canada og Mexico kan bli. Les mer om Tusks tanker om det kommende rådsmøtet her og Malmströms reaksjoner her. 

BREXIT: Rådet og parlamentet publiserer utkast til fremtidig forhold med UK. Onsdag presenterte Donald Tusk Rådets utkast til retningslinjene for rammeverket for det fremtidige forholdet mellom EU og UK. Europaparlamentet presenterte også sitt forslag. Tusk sier at rådets utkast ikke ønsker å skape barrierer, men søker å forbli en så nær partner med britene som mulig. Spesielt viktige temaer for Rådet er sikkerhet- og utenrikspolitikk, EU-byråer for forskning, utdanning, innovasjon og kultur, samt flytrafikk og handel. I forrige uke presenterte Theresa May sin plan om en skreddersydd avtale med EU, hvor hun gikk inn for fortsatt deltakelse i flere av EUs byråer. Tusk uttalte onsdag at selv om han har forståelse for Mays politiske målsetning, så er ikke det EUs målsetning. Det vil ikke bli noen "cherry picking" for britene, en vanlig frihandelsavtale er det beste som kan tilbys Storbritannia etter Brexit. Les hele parlamentet + rådets visjon her 

UTENRIKS: Statssekretæren i rådet for justis og innenrikssaker. I går og i dag er det justisministermøte Rådet for justis og innenrikssaker, og statssekretær Thor Kleppen Sættem deltok i går for Norge på den Schengen-relaterte delen av møtet. Ministrene utvekslet synspunkter på samarbeidet med Vest-Balkan innen sikkerhet, anti-terrorarbeid og implementering av tiltak i forbindelse med migrasjon. Les mer her 

ENERGI: Trilogforhandlinger om fornybardirektivet har startet. Europaparlamentet, Kommisjonen og Rådet har nå startet trilogforhandlingene om det nye fornybardirektivet samt fornybarmålene for 2030. Rådet ønsker å opprettholde det opprinnelige målet om 27 % fornybar-andel, men Parlamentet ønsker å øke dette til 35 %. Et skjerpet fornybar- og energieffektiviseringsmål vil svekke C02-prisen i ETS-kvotehandelssystemet, og således svekke C02-prissignalet til markedet. Les mer om Parlamentets posisjon her og Rådets posisjon her. 

 

******************************************************* 

NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttetTilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krever NHOs forutgående skriftlige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning. 

 

Kontakt oss

Ingebjørg Harto

Direktør

NHO Brussel

Ingebjorg.Harto@nho.no
Mobil
92447160
Emmelie Odberg Rosengren

Seniorrådgiver

NHO Brussel

emmelie.odberg.rosengren@nho.no
Mobil
+32493756391
Edvin Nordheim Edvardsen

Praktikant

NHO Brussel

edvin.nordheim.edvardsen@nho.no
Mobil
99110008
Bjørne Østrem Djukastein

Praktikant

NHO Brussel

bjorne.ostrem.djukastein@nho.no
Mobil
45296985