Agderbygg satser på lærlinger

Agderbygg er i gang med å reise sitt tredje leilighetsbygg på Holte i Kristiansand der lærlinger utfører arbeidet.

#205

Lærlinger hos Agderbygg Mats Vidar Serigstad og og Chris Andreas Standen jobber på 3. etasje i en ny leilighetsbygg på Holte i Kristiansand.

Publisert 12.05.16

Agder

Det begynte for litt over 3 år siden. Produksjonsleder Jørund Løland i Agderbygg og regiondirektør i EBA Petter Blomkvist kom på ideen av å la lærlingene reise et bygg under veiledning av en byggmester. Det ble drømmejobben for Helge Stranden som ble ansatt som byggeleder. Han begynte med 3 lærlinger som jobbet på en enebolig i Vennesla og har nå ansvar for 10 lærlinger. 

"Problemet med lærlinger er ofte at det er ingen som har tid til dem, og de blir satt til å rydde opp på byggeplassen," sier Stranden. "Å ha de samlet slik og ha tid til de - det er hele forskjellen. Jeg husker tilbake til min egen læretid. Jeg hadde tre måneder med isolasjon, to måneder med gips, og så ble jeg satt til å rydde. Hva slags læretid er det?"

Byggeledere Sondre Birkeland og Helge Stranden gir lærlingene veiledningen de trenger for å lykkes.

#205

Agderbygg er en helt annen historie, og lærlingene stortrives med å ta ansvar for hele byggingen. "Vi begynner med å legge tegninger på bordet og se hva de kan. Da kommer vi ut hit etterpå og du ser at de begynner å forstå mer og mer av hva det handler om," sier han. Laget med lærlingene bruker litt lengre tid på å bygge enn ferdigutdannede håndverkere, men Stranden mener absolutt at det er verdt det.

Mats Vidar Serigstad er i tredje året av læretiden, og skal ta fagbrev til høsten. Han har reiste alle etasjene i bygget, bygd bærevegger, satt inn vinduer og dører, og har gjort ellers litt av alt. "Det viktigste jeg har lært, det må være å stå for det du gjør," sier han. "Vær pliktoppfølgende." Serigstad er ferdigutdannet i november, og håper at han får jobb hos nettopp Agderbygg. "Det er en stabil og grei plass å jobbe og trivelige folk," sier han.

Chris Andreas Standen har vært utplassert på Agderbygg siden september og merker en stor forskjell fra tidligere utplasseringer. "Vi får lov til å jobbe så selvstendig," sier Standen. "De setter oss i gang og det er sånn du lærer mest. Det er mange læregutter som bare går og rydder." Standen sier at det viktigste han har lært som lærlinger er å forenkle tankegangen sin, og ikke blir overveldet av oppgaven. "Det er viktig å bare gå på, så løser ting seg underveis," sier han.

Marius Gyberg er fornøyd med å få friheten til å jobbe, lære og feile som læling på Agderbygg.

#205

Marius Gyberg er på sin fjerde utplassering og er veldig fornøyd med Agderbyggs holdninger. "De lar oss jobbe, rett og slett. De slipper oss løs. Gjør du en feil, så greit. Da må du stå for det, og fikse det."

Byggeleder Stranden sier at det er egentlig veldig få feil, og han er stolt over at det siste bygget som de leverte hadde ingen bemerkninger. Han er også stolt over sine utenlandske lærlinger som snakker helt flytende norsk etter kort tid i landet og som er en godt integrert del av teamet. Rashad Hussein kom fra Palestina for fem år siden og er på sin andre utplassering. Han stortrives på byggeplassen. "Det var dette miljøet jeg var ute etter," sier Hussein. "En plass der jeg kunne lære noe og trives med mine kollegaer - og det fant jeg her." 

Rashad Hussein stortrives og vil gjerne fortsette i bransjen når han er ferdig med læretiden. 

#205