40 år med lærlinger

Torbjørn A. Dahl (68) er et forbilde innen fagopplærling i Agder. Gjennom 40 år har bedriften hans gitt lærlinger fagutdanning av beste merke.

Torbjørn A. Dahl i Marnarbil mottar fortjente blomster fra utdanningsrådgiver Fred Skagestad i NHO Agder for å markere at bedriften har hatt lærlinger i 40 år.

Publisert 03.02.16

Agder

Marnarbil er et tradisjonsrikt bilverksted i Marnardal. Litt utenfor allfarvei, kanskje, men gjennom mange år med kvalitet og kundeservice som kjerneverdier, har de opparbeidet seg et ry som gjør at kundene gjerne kjører noen mil ekstra når de trenger service og vedlikehold.

- Over halvparten av kundene kommer nok fra Mandal. Så det er viktig for oss, sier Torbjørn A. Dahl.

Selv om han har passert vanlig pensjonsalder, er han "still going strong" i bedriften. Riktignok har han solide medarbeidere som håndterer verkstedarbeidet, og etterhvert også mesteparten av kundebetjeningen. Men han holder fortsatt tak i det administrative selv.

- Jeg ble syk før jul, og etter det har jeg blitt nødt til å ta det rolig. Jeg har fått streng beskjed av legen om å ta hensyn til helsa, og det prøver jeg å gjøre. Derfor kommer jeg nok til å overdra mesteparten av virksomheten til noen av medarbeiderne her. Heldigvis har jeg flinke folk som har lyst til å drive verkstedet videre, sier Torbjørn A. Dahl.

Å drive bilverksted i dag er noe helt annet enn da han selv begynte å jobbe på bensinstasjon i Mandal i 1963. Siden 1976 har han drevet Marnarbil der han i tillegg til bilverksted også har drevet med nybilsalg av Opel og Subaru, samt også traktorimport og landbruksservice. Men de siste årene har virsomheten stort sett vært konsentrert om service og vedlikehold på biler.

Og i alle år har det altså vært den mest naturlige ting å ta ansvar for fagopplæringen i bransjen. Læreplass hos Marnarbil har vært en attraktiv utdanningsmulighet for bilinteressert i ungdom i distriktet. Noen av dem har blitt ihuga bilfolk gjennom resten av yrkeslivet, mens andre har brukt kompetansen innenfor nye fagfelt.

- Det har jo blant annet vært mange som har ønsket å jobbe i oljesektoren, siden det nok har vært bedre lønninger der, sier Torbjørn A. Dahl.

Utdanningsrådgiver Fred Skagestad i NHO Agder besøkte nylig Marnarbil for å sette litt ekstra pris på en av de virkelige veteranene i den regionale fagopplæringen.

- Mange større bedrifter gjør en strålende jobb og har mange lærlinger. Men uten innsatsen fra de små virksomhetene hadde vi aldri klart å gi ungdom den fagopplæringen samfunnet trenger. Derfor fortjener Marnarbil og Torbjørn A. Dahl å bli trukket frem i lyset. De er representanter for noe av det beste vi har i vårt arbeidsliv, og de gjør en uvurderlig innsats for å gi unge fagutdanning og muligheter til å bli det de har evner og interesse for, sier Fred Skagestad.