Månedens bedrift: Skarpnes Rør

- Fremtidens ser lovende ut. I hvert fall de neste 10 årene, sier salgsleder Rune Tveiten i Skarpnes Rør.

#205

Produksjonssjef Jan Terjesen, Lillian Jakobsen, salgsleder Rune Tveiten og Tore Aanjesen er fire av de 20 medarbeiderne som i dag utgjør staben i Skarpnes Rør. Fotograf: Trond Madsen

Publisert 29.09.17

Agder

Rør-produsenten som holder til rett utenfor Arendal sentrum er en del av Østraadt-gruppen som har hovedkontor i Sandnes i Rogaland. Men Skarpnes Rør har lange og stolte tradisjoner i Arendals-distriktet og har sitt utspring fra samme bedrift som taksteinprodusenten Skarpnes. I dag er mesteparten av taksteinproduksjonen flyttet til Grimstad, så det er rørproduksjonen som fyller mesteparten av fabrikktomta som ligger idyllisk til ved bredden av Nidelva.

Akkurat nå er det svært gode tider for dem som lever av produksjon og salg av større rør. Årsaken er naturligvis de store vei-investeringene som gjøres over hele landet - og ikke minst i Agder-fylkene. Der det bygges vei, trengs det også rør og kummer for å ta unna drenering, legging av kabler og andre installasjoner som følger med veibygging.

- Vi omsetter vanligvis for rundt 50-60 millioner kroner i året. Nå har vi fått en avtale for å levere rør-produkter til den nye veien mellom Tvedestrand og Arendal. Det er en kontrakt som er verdt 30-40 millioner kroner for oss, og det meste skal leveres i en to-årsperiode. Det illusterer jo hvor viktige disse prosjektene er for oss. Det var dessuten ekstra prestisje for oss å vinne akkurat den kontrakten, fordi det er en leveranse i lokalmiljøet. Ellers leverer vi til veiprosjekter over store deler av sørøst-Norge, forteller Rune Tveiten.

Samtidig mener Skarpnes Rør de er svært godt posisjonert for å bli leverandør til utbyggingen av strekningen Kristiansand-Stavanger. - Vi har hovedkontor og også produksjon i Sandnes, så derfor er vi perfekt lokalisert til å være med i kampen om leveranser til dette anlegget. Fordi alt vi leverer er tungt og dyrt å flytte på, så betyr geografisk nærhet endel når leverandører skal velges. Det er dessuten ulike standarder i de forskjellige landene, så vi er ikke plaget med utenlandsk konkurranse. Men vi har flere sterke norsk konkurrenter, så det er alltid tøff kamp om jobbene og marginene er nokså presset også i vår bransje, sier Tveiten.

I tillegg vil veianlegg er det vann og avløp som er det store markedet for bedriften. De har blant annet rammeavtaler med flere av de største kommunene på Sørlandet, og de er derfor også sentrale kunder. - Det er Agder og Telemark som er vårt viktigste marked, sier Tveiten.

Produksjonen av rør og kummer foregår i stor grad i Arendal, men når volumene blir større enn det de har kapasitet til å produsere, så støtter de seg på leveranser fra hovedkontoret i Sandnes. - Vi har rett og slett ikke plass til å utvide her vi holder til nå, men inntil videre er det ingen planer om å flytte for å få utvidet kapasiteten. Vi klarer å dekke etterspørselen gjennom godt samarbeid med hovedkontoret i Sandnes, sier Rune Tveiten.

Bedriften har rundt 20 ansatte, og det er en svært stabil arbeidsstokk. - Vi annonserer veldig sjelden etter nye medarbeidere. De fleste som blir ansatt her, blir ansatt gjennom at de kjenner noen som jobber her fra før. Det er mange som har familiemedlemmer her i bedriften, sier Rune Tveiten.

En av dem som bekrefter dette er produksjonsjef Jan Terjesen: - Jeg har jobbet her i over 40 år. Min far jobbet også her, og nå har sønnen min også begynt. Det har vært en fantastisk arbeidsplass med gode eiere og ledere, mener Terjesen.