Månedens bedrift: Snadderkiosken

I Kristiansand er Snadderkiosken et begrep og nærmest en del av den lokale identiteten. - Vi er stolt av å være annerledes, sier daglig leder Sissel Pettersen.

#205

Sissel B. Pettersen er daglig leder og tredje generasjons eier av Snadderkiosken i Kristiansand. Bak disken står medarbeiderne Anne Grethe Kristiansen og Lene Omdal Giertsen.

Publisert 25.04.17

Agder

Snadderkiosken i tall

Omsetning: 19,4 mill kr (2016)
Antall ansatte: Ca 30
Antall årsverk: 15-16
Solgte pølser pr år: 140.000
Solgte Tangenburgere pr år: 57.000
Solgte milkshakes pr år: 65.000

Snadderkiosken er ikke som andre gatekjøkken. Sannsynligvis er dette det eneste gatekjøkkenet i hele verdens om ikke serverer pommes frittes, men som til gjengjeld kan by på spesialiteter som lever i fløtesaus og kokt torsk.

- Det har alltid vært slik at vi ikke har tilbudt frityrstekt mat. Kanskje var det litt tilfeldig at det ble slik, men etterhvert har dette blitt en del av profilen vår, forklarer Sissel Pettersen - som er tredje generasjons eier og driver av Snadderkiosken.

20 millioner i omsetning

Etterhvert har virksomheten utviklet seg til å bli en betydelig bedrift. I dag har de over 30 personer på lønningslisten. Omsetningen er rundt 20 millioner kroner i året, og det har de siste årene vært penger nok igjen på bunnlinjen til å kunne gjøre nye investeringer for å utvikle virksomheten videre.

- Vi har alltid vært opptatt av å fornye oss. Derfor har vi også åpnet "Snadder over gada" som tilbyr en annen meny enn Snadderkiosken. Der selges fritystekt mat som pommes frittes, gyros, kyllingnuggets og storselgeren fish & chips, forteller Sissel Pettersen.

Stadig utvikling

Historien om Snadderkiosken startet i 1951 da bestefaren hennes etablerte en pølsebod ved Langfeldts allmenning på Tresse ved bystranda. I 1984 flyttet virksomheten til Tangen, der de siden har holdt til - og stadig utvidet, både i bredden og dybden. Etterhvert som virksomheten har blitt stadig større, har det også blitt mer behov for plass - og derfor har de blant annet gravd seg ned under kiosken for å få plass til blant annet varelager.

Sissel Pettersen synes det er like morsomt å jobbe i Snadderkiosken nå som da hun begynte som 12-åring. - Da jeg var liten maste jeg om å få lov til å være med i kiosken. Jeg har alltid likt å jobbe, og selv om jeg en periode lurte på om jeg skulle bli førskolelærer eller politi, så fant jeg etterhvert ut at jeg hadde mest lyst til å være med på å utvikle Snadderkiosken videre, sier hun.

Trivsel

Sissel Pettersen gleder seg til å gå på jobb hver eneste dag - mye fordi hun trives så godt sammen med sine medarbeidere. - Vi har ansatte her som har jobbet hos oss i 40 år. Det må jo bety at de trives, konstaterer hun og understreker at nettopp det å skape et godt arbeidsmiljø er noe av det hun er mest opptatt av.

Høy trivsel synliggjøres også i et svært lavt sykefravær. De siste årene har dette ligget stabilt på 2-3 prosent, noe som er imponerende lavt i en virksomhet som er preget av krevende fysisk arbeid og medarbeidere i alle aldre.

- Vi som jobber på Snadderkiosken bryr oss om hverandre og tar vare på hverandre. Det tror jeg også er den viktigste årsaken til at vi har klart å utvikle virksomheten. Selv de som har vært her lengst er alltid positive til å være med på nye ting. Veldig mye er blitt forandret gjennom årene, men vi har medarbeidere som liker endring og utvikling, sier hun.

Ekte lidenskap

I bunnen for det hele ligger en ekte lidenskap - for faget, for kundene og for bedriften. - Det tror jeg er helt nødvendig, både for å lykkes med virksomheten og for å trives i det daglige, mener Sissel Pettersen som har lært at det hele tiden er nødvendig å tilpasse seg de endringene som skjer rundt bedriften.

- Da Tangen videregående skole fikk nytt bygg, så fikk de også en ny, stor kantine. Det hadde betydning for hva skoleelevene etterspør hos oss. Vi har også sett at mye annet rundt oss i nærområdet har vært i endring de siste årene, og det er det vi prøver å tilpasse oss til. Derfor åpnet vi egen iskiosk for et par år siden og derfor har vi startet "Snadder over gada". Det viktigste for oss er ikke å tjene mest mulig penger, men at vi kan utvikle virksomheten videre - slik to generasjoner har gjort før meg, sier Sissel Pettersen.