Mangfold har skapt verdier

Henriksen Snekkeri i Arendal gleder seg over god vekst. En medarbeiderstab der halvparten av de ansatte har utenlandsk bakgrunn får mye av æren.

Produksjonssjef Knut Guttormsgård går sammen med Armin Schäfer gjennom produksjonstegningene for en jobb Henriksen Snekkeri akkurat nå holder på med for Stortinget.

Publisert 11.03.16

Agder

Håndverkbedriften som ble etablert for 25 år siden, har klart å finne en nisje i markedet gjennom å levere høykvalitets møbler og interiørprodukter, som regel skreddersydd og lagd på bestilling fra den enkelte kunde. De har blant annet hatt Slottet og Stortinget på kundelisten, og da vi besøkte bedriften satt produksjonssjef Knut Guttormsgård sammen med Armin Schäfer og finpusset på tegninger til interiørarbeid de akkurat nå holder på med til nettopp Stortinget.

Detalj fra tegning av interiør til stortingsrestauranten.

Knut Guttormsgård har vært sentral i virksomheten gjennom mange år, men han er raus med å gi andre æren for det som er skapt.

- Da jeg sluttet som daglig leder i 2012 omsatte vi for ni millioner kroner. Etter at Ivar Grødal kom inn har vi økt omsetningen til over 21 millioner kroner. Vi har tatt i bruk ny teknologi og blitt enda bedre til å tilpasse oss kundens behov og ønsker, sier Knut Guttormsgård som fortsatt brenner for faget, tradisjonene og håndverket.

- Hvis vi bare fikk vist ungdommen hva det er mulig å få til med godt håndverk, så er jeg sikker på at rekrutteringen til fagutdanningen ville vært bedre, mener han og viser frem et verktøyskap som grunder Frode Henriksen i sin tid laget som sin egen svenneprøve.

Detaljene, finishen og den faglige stoltheten i arbeidet er bokstavlig talt til å ta og føle på. - I Norge bruker vi veldig mye penger på bolig. Men vi har ingen tradisjon for å investere tilsvarende i møbler og interiør. Når byggebudsjettet er brukt opp, går nordmenn på Ikea fordi vi skal spare på det vi omgir oss med og bruker daglig. Derfor er det ikke så mye vi leverer til privatmarkedet. Det er først og fremst bedrifter som investerer i produktene vi kan lage, sier Knut Guttormsgård.

Han er også stolt over mangfoldet i bedriften. Halvparten av de ansatte har utenlandsk bakgrunn. Her finner man blant annet medarbeidere fra blant annet Polen, Tyskland, Afghanistan og Bosnia. Ved Henriksen Snekkeri er det ingen som spør om nasjonalitet og bakgrunn. Kravene til faglig dyktighet er det eneste som teller.

- Vi har nesten uten unntak gode erfaringer med å ha medarbeidere fra mange ulike nasjoner. Det er vi opptatt av å fortelle om, fordi vi som regel hører mest om problemene. Men vi stiller krav om at alle skal snakke norsk på jobben, og i et snekkerverksted går det helt fint. Det er egentlig ikke så veldig mye norsk du trenger å beherske før det fungerer greit i jobbsammenheng for oss. Og når vi har tatt inn medarbeidere som ikke har kunnet nok norsk, så har vi sørget for at de får språkopplæringen de trenger. Felles språk på arbeidsplassen er avgjørende for at det skal fungere, mener Knut Guttormsgård.Fra disse lokalene på Stoa utenfor Arendal leverer Henriksen Snekkeri håndverk av ypperste klasse for over 21 millioner kroner i året.