Ser frem til godt samarbeid

Rundt halvparten av Agder-kommunene får ny ordfører etter valget. - Vi ser frem til å samarbeide med dem alle, til beste for hele landsdelen, sier regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder.

Kommune- og fylkestingsvalget har gitt Agder-fylkene mange nye ordførere.

Publisert 17.09.15

Agder

Arbeiderpartiet ble klart styrket i de to Agder-fylkene ved dette kommune- og fylkestingsvalget. Det medfører blant annet at Ap overtar den politiske ledelsen i både Arendal og Aust-Agder fylkeskommune. Begge steder skjer maktskiftet i samarbeid med blant andre KrF, som i forrige periode støttet Høyres toppkandidater både på kommune- og fylkesnivå.

I Vest-Agder beholder Høyre ledelsen i både fylkeskommunen og Kristiansand kommune. Lillesand, Lindesnes, Lyngdal og Flekkefjord beholder også sine Høyre-ordførere etter at både Arne Thomassen, Janne Fardal Kristoffersen, Jan Kristensen og Jan Sigbjørnsen er sikret gjenvalg.

Per Kristian Lunden (Ap) i Risør, Jan Dukene (Tverrpolitisk liste) i Tvedestrand, Reidar Saga (Ap) i Åmli, Bjørn Ropstad (KrF) i Evje og Hornnes, Jon Rolf Næss (Ap) i Bykle, Torhild Bransdal (KrF) i Vennesla, Johnny Greibesland (Sp) i Songdalen og Helge Sandåker (Ap) i Marnardal har også fått fornyet tillit i sine kommuner. 

Det går imidlertid mot ordførerskifte i både Mandal, Grimstad og Farsund. I Mandal er det Frps Alf Erik Andersen som overtar etter Tore Askildsen (KrF). I Grimstad opplevde Venstre en sterk tilbakegang etter at Hans Antonsen ikke tok gjenvalg, og der er det nå klart at Kjetil Glimsdal (KrF) bli ny ordfører med støtte fra Ap. I Farsund er det Arnt Abrahamsen (Ap) som overtar etter Richard Buch (H).

Høyres Harald Furre blir ny ordfører i Kristiansand og overtar dermed etter sin partifelle Arvid Grundekjøn. Jørgen Kristiansen (KrF) fortsetter som varaordfører.

I skrivende stund er det fortsatt syv kommuner som ennå ikke er ferdig med personkabalen etter valget, men det ser uansett ut til at Sørlandet kommer til å få svært få kvinnelige ordførere i neste periode. I Søgne overtar Astrid Hilde (Ap) etter Åse R. Severinsen (H) og hun er eneste nyvalgte kvinnelige ordfører, slik det ser ut akkurat nå. Lindesnes og Vennesla fortsetter imidlertid med sine to populære kvinnelige ordførere. I Aust-Agder er det fortsatt mulig at det blir kvinnelig ordfører i Gjerstad, Birkenes og Iveland.

På fylkesnivå overtar Tellef Inge Mørland (Ap) som ny fylkesordfører i Aust-Agder, mens Jon Olav Strand (KrF) fortsetter som fylkesvaraordfører. I Vest-Agder er det klart at Terje Damman (H) tar fire nye år som fylkesordfører, med tidligere Mandal-ordfører Tore Askildsen (KrF) som ny fylkesvaraordfører.