Trine på Gården kåret til Sørlandets bærekraftshelt

Denne våren har Local EAT Award jaktet Norges beste løsninger for sunnere og mer bærekraftig mat. Trine på Gården gikk til topps i den regionale kåringen på Sørlandet. Nå skal hun kjempe om finalepremien på 100 000 kroner.

Publisert 22.05.14

Agder

Local EAT Award er en del av initiativet EAT Stockholm Food Forum, som samler globale ledere innen akademia, politikk og næringsliv for å diskutere veier til en sunnere og mer bærekraftig matindustri. Prisutdelingen arrangeres i Norge i samarbeid med NHO og Nordic Choice Hotels, og finalen avholdes under EAT-konferansen i Stockholm 26. mai. Finalevinneren får enpengepremie på 100 000 kroner og mentormøte med Petter Stordalen.

-Det var en utrolig oppløftende og overraskende telefon jeg fikk fra Nordic Choice. Det at vi blir lagt merke til utenfor bygdegrensene er helt fantastisk. Vi er så utrolig stolte og håper selvfølgelig at denne tildelingen vil bidra til å skape enda mer fokus på det vi tror på, og det vi dyrker og driver her på gården, sier Trine Lohne, eier og daglig leder på Trine på Gården.

Sunn og kortreist mat i fokus

Innovasjon i næringslivet er nøkkelen til å utvikle de gode, praktiske løsningene på viktige samfunnsproblemer. Det er utrolig mange spennende initiativ som skjer lokalt, og derfor er det viktig at vi løfter frem vår lokale helter. Trine på Gården er helt klar en av aktørene som bidrar til å fremme bærekraftig mat i region, sier Regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen.

Trine på Gården er et lokalt matkultursenter i Søgne, med fokus på sunn, håndlaget og kortreist mat. På gården driver de egen gårdsbutikk og bakeri, og tilbyr både catering og matkurs.  Gården bruker ikke tilsetningsstoffer i produksjonen som er tuftet på gamle fordelingsmetoder, og de benytter råvarer som vokser på nedlagte gårdsbruk, ressurser i inn- og utmark, samt varer fra lokale fiskere, bønder og sankere.

-Gjennom å dyrke lokale tradisjoner, håndverk og kreativitet, ønsker vi å bidra til å sette Søgne på matkartet. Vi jobber blant annet med produkter som ellers ville blitt kastet, f.eks. portulakkblader, byggmalt i forbindelse med øl produksjon, villroser, bær og frukt i hager som ellers ville råtnet og sanking av ville vekster. Alle disse flott råvarene bruker vi i produksjonen når vi sylter, safter, hermetiserer, tørker, salter og baker. På den måten bidrar vi til å redusere matavfall, sier Trine Lohne.

Vil fremme lokalt samarbeid

Trine og de ansatte på gården jobber daglig med å bevisstgjøre folk om hva de spiser for å fremme fokuset på bærekraftig mat. For å nå målet arbeider de aktivt med å stimulere til økt samarbeid og utvikling blant matleverandører og produsenter i Søgne og omegn.

-Reklameeksponeringen av maten som er billig og fokuset på industriell matproduksjon har flyttet folks fokus. For å øke kunnskapen om bærekraftig mat holder vi blant annet matkurs for barn og unge, og vi samarbeider med Ungdomskolen i Søgne for bevisstgjøring av ungdoms spisevaner, sier Trine Lohne.

Finalen i Stockholm

Hensikten med prisen Local EAT Award er å fremme lokale bedrifter og ildsjeler som arbeider med sunne, bærekraftige og lønnsomme prosjekter, tjenester eller initiativ. Regionvinnerne fra Stavanger, Kristiansand, Trondheim, Tromsø og Oslo skal konkurrere i finalen i Stockholm, hvor de møter fem svenske finalister.

-Nå skal jeg til Stockholm og være en del av et globalt nettverk som har fokus på de store utfordringene og endringene som gjøres globalt. Det er stort for lille meg. Jeg skal gjøre mitt beste for å holde det samme fokus lokalt, sier Trine Lohne.

Den lokale juryen besto av Regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen, Hotelldirektør ved Clarion Hotel Ernst, Eindride Lauritzen, og Petter Stordalen.

Ytterligere informasjon:

Regiondirektør Siri Mathiesen, 90 82 59 42

Direktør Eindride Lauritzen, 38 12 86 00

 FAKTA OM EAT STOCKHOLM FOOD FORUM

Hva er EAT?

  • EAT samler internasjonale ledere innen politikk, næringsliv og akademia for å diskutere veier til en sunn og bærekraftig matindustri.
  • Målet med EAT er å enes om løsninger som baserer seg på forskning, får støtte av politikere og som er kommersielt levedyktige og gjennomførbare for næringslivet.
  • Den første EAT-konferansen arrangeres 26.-27.mai 2014 på Clarion Hotel Sign i Stockholm.
  • Professor Johan Rockström, direktør for Stockholm Resilience Centre, leder EAT Advisory Board, et råd som består av noen av verdens fremste eksperter innen sine respektive fagområder. Rådet skal kvalitetssikre EATs faglige innhold.
  • I rådet sitter blant andre Dr. Julio Frenk, rektor ved Harvard University School of Public Health og Richard Horton, sjefsredaktør for The Lancet, verdens ledende medisinske tidsskrift. Blant de norske representantene finner vi blant andre Jonas Gahr Støre og Hege Gjessing, president i Den norske legeforening.