-Vi må forstå roboten, og roboten må forstå oss

Smartteknologi og sensorer er i ferd med å revolusjonere verden slik vi kjenner den. Utviklingen skjer uhyre raskt. De førtitalls fremmøtte på Waterhole Kongsberg fredag, fikk spennende smakebiter på hva vi kan forvente oss om kun få år, servert av teknologibedriften Semcon Devotek AS.

#205

SMART innebærer bruk av ny teknologi for å øke kvaliteten og redusere kostnadene. Den nye teknologien kommer mye raskere enn vi har trodd så langt.

Publisert 09.03.18

Buskerud

Systemartitekt Lars Lein holdt sitt foredrag på direkten fra Leirin flyplass, hvor han var i ferd med å teste ut en førerløs brøytebil. -Verden vil revolusjoneres med elbilen, solarpaneler og sensorer, sa Lein. -Ny teknologi og sensorer vil langt på vei erstatte menneskelig erfaring. Han gav noen eksempler: Logistikksystemer og automatisert brøytetjeneste på flyplasser. Roboter og droner som utfører arbeid bonden selv har utført i årtider. Gjennom temperaturscanning og kartlegging av åkeren, kan bonden målrette tiltak for å bedre tilstanden til hver av plantene, og spare opp mot 95 prosent av sprøytemidlene. Også i skog og mark vil mindre roboter kunne erstatte store, tunge skogsmaskiner, noe som er vel så effektivt og langt mer skånsomt for skogen og miljøet.

Fremtidens kompetansebehov

Hva så med jobbmarkedet i fremtiden, tar roboten helt over? I følge Kjersti Engen fra Semcon vil det ta tid, men gradvis, i løpet av de neste hundre årene, vil mye være automatisert. Så vet vi ikke hvilke nye yrker, jobber og kompetansebehov som vil dukke opp. Engen pekte på tverrfaglighet, digitalisering og programmering som viktige kompetanseområder fremover.

Semcon er et internasjonalt selskap med 30 kontorer i åtte land, deriblant Norge. Semcon Devotek AS på Kongsberg har 61 ansatte.