Engasjert bedriftseier

Som 20-åring startet Annemor Hatlenes egen bedrift. Året etter tok hun imot sin første lærling, siden har Annemor vært en samfunnsengasjert bedriftseier og utdannet mange frisører.

fv Liv Halleland, lærling Nicole Berntzen og Annemor Hatlenes

Publisert 31.03.16

Buskerud, Ukens bedrift

Som 20-åring gjorde Annemor Hatlenes noe ikke mange på den alderen gjør – hun startet egen bedrift.  Året etter tok hun imot sin første lærling, siden har Annemor vært en samfunnsengasjert bedriftseier som tar ansvaret for å utdanne egen arbeidskraft.  I dag driver hun Hårdesign Frisør AS i Kongsberg sammen med daglig leder Liv Halleland.

Det var ingen suksess første gang Annemor prøvde seg på frisøryrket. Som 8 klassing fant hun seg arbeidsuke plass hos en damefrisør. Nysgjerrig var hun på yrket og tenkte kanskje det kunne være noe for henne. Men etter å ha brettet spisspapir en hel uke var nysgjerrigheten innfridd og lysten ettertrykkelig drept. Aldri mer frisør jobb tenkte hun!

Når Annemor senere samme år skulle ha julejobb så søkte hun seg til et senter i nærheten av der hun bodde. Der fikk hun napp hos en herrefrisør. Vel vitende om at herrefrisører bruker lite spisspapir takket hun etter betenkningstid ja.

 – jeg stortrivdes sier Annemor. Kostet, ryddet og ordnet opp. Julejobb ble til en lørdags jobb.Lysten til å bli frisør hadde kommet tilbake, men det var hos damene hun helst ville bruke sin kreativitet. Etter endt 9 klasse begynte Annemor i læretid hos en damefrisør.

På spørsmål om hvorfor ungdom i dag skal velge frisøryrket svarer Annemor - det er et kreativt yrke. Du blir aldri utlært og får kontinuerlig sjansen til å utvikle deg og lære nye ting. Ferdighetene må følge trendene. I tillegg til å være kreativ så må du være sosial og like folk. Kontakten med kundene og kreativiteten er det viktigste. Bonusen er at dette er et yrke hvor man er i bevegelse hele dagen. Ungdom må også vite at det finnes flere yrkesveier videre om man senere ønsker å skifte beite. Dessuten når man tar utdannelse som lærling så har de fleste ikke studiegjeld.

Hår Design Frisør AS har åtte ansatte hvor en av dem er lærling.

- en må ta ansvar for å utdanne egen arbeidskraft sier Annemor. Fire av de ansatte har tatt læretiden sin hos oss og etterpå blitt værende. Her er det fokus på godt arbeidsmiljø! I tillegg fremhever Annemor sin partner og daglige leder Liv. - hun er meget dyktig!

Hår design AS er en NHO bedrift og vi spør hvorfor de har meldt seg inn i NHO.

- det var det naturlig å organisere seg. Som lærling og ansatt så opplevde jeg det var det mye diskusjon på pauserommet rundt LO og fagorganisering. Jeg meldte meg fort inn i frisørlauget og frisørenes bransjeforening.

Annemor er som sagt engasjert og har hatt en rekke verv. Blant annet som leder for frisørlauget, styremedlem i Norges Frisørmestres Forbund, Håndverksbedriftenes Landsforening og NHO Buskerud.

- det er viktig å være medlem av NHO. Felleskapet gjør oss sterke og viktige saker vinnes ved å stå samlet.

Det er flere saker som opptar Annemor.

- myndighetene må rydde opp i svart arbeid! Det må være like krav og vilkår for alle som driver bedrift. At noen kan klippe hår til 200 kroner skjønner jeg ikke når en beregner lønn, driftskostnader og moms.

 – Det må også jobbes for å hindre frafallet i skolen. Ungdom kan ikke stå utenfor. Det bør komme ordninger på plass der alle må jobbe og bedriftene får hjelp og støtte til at flere inkluderes i arbeidslivet. Jeg har sett hvordan mennesker blomstrer ved å være i jobb. Arbeidsgiveravgiften på lærlinger må fjernes! Flere kollegaer kunne hatt lærling om man slapp denne ekstrautgiften.

Fritak for arbeidsgiverperioden ved graviditet er noe Annemor var ekstra engasjert og medvirkende til ved intens informasjonsvirksomhet ut mot beslutningstagere.

Vi får også prate med første års lærling Nicole Berntzen fra Kongsberg. Hvorfor valgte du frisøryrket?

- jeg følte at dette passet fordi yrkesfag gjør at jeg kommer fortere ut i jobb. Gøy å være kreativ! Annemor skyter inn at Nicole var en av de beste i klassen og er langt framme til å være første års lærling.- allerede klipper hun hår til redusert pris. Nicole forteller at oppsetninger og det å leke med farger er gøy. – vil jeg noe annet senere er det enkelt å gå videre. Nicole trives hos Hårdesign. – det er en koselig salong og sted å jobbe. Jeg ble tatt imot ordentlig, alle prater med meg og inkluderer meg.

Salongen til Annemor har flyttet litt rundt grunnet utbygging av området. – det har vært tøft å beholde alle de ansatte grunnet disse flyttingene, sier hun. – vi er veldig fornøyd med å få lokaler på Berjaseter. De siste fire årene har pilene pekt oppover. Vi har kunder fra leilighetene i området i tillegg til dem vi har hatt i årevis. Vi ser lyst på framtiden!

Vi takker Annemor for en inspirerende og lærerik prat og ønsker dem lykke til videre –og Nicole lykke til med svenneprøven!