Politikerbesøk hos fremtidsrettet tømrermester

Nils Olav Sætheren overtok familiebedriften Tømrermester G. Sætheren etter sin far. Han er tredje generasjon driver. Hos ham ser du faglærte tømrere som jobber innendørs med elementproduksjon. Det er ikke vanlig i Norge dag.

#205

Nils Olav Sætheren forteller gruppen fra Høyre om hvordan produksjonen av elementer foregår.

Publisert 08.09.17

Buskerud

G. Sætheren

Tømrermester G. Sætheren er en familiebedrift. Firmaet ble etablert i 1975 og har boligbygging som viktigste område.  

De er en entreprenørbedrift som leverer betong- og tømrerbygg så vel som prosjekterings- og rådgivningsarbeid.

I dag besøkte Buskerud Høyre med blant annet stortingsrepresentanter Kristin Ørmen Johnsen og Trond Helleland Ringeriksbedriften Tømrermester G. Sætheren på Hensmoen. Politikerne ble kjent med en fremtidsrettet og utviklingsorient familiebedrift. En tømrermester etablert på 70 tallet, som over tid har utviklet seg, og i dag er en totalleverandør med egen elementproduksjonsvirksomhet.

Nils Olav Sætheren overtok familiebedriften Tømrermester G. Sætheren etter sin far. Han er tredje generasjon driver. Hos ham ser du faglærte tømrere som jobber innendørs med elementproduksjon. Det er ikke vanlig i Norge dag, men her er det hele 12 stykker som gjør nettopp det. Elementene leveres hovedsakelig til proffmarkedet, med ca. 20% eget bruk.

-Vårt inntrykk er at det er lettere å selge elementer på grunn av mangelen på faglært arbeidskraft, sier Nils Olav når spurt om markedet. Da slipper man å bygge alt fra bunnen selv.

Politikerne fikk høre fra en bedrift som tar opplæring av egne ansatte som en selvfølge, og som alltid har lærlinger.

-Jeg er oppvokst med tanken om at denne bedriften skal drive med opplæring sier Nils Olav. I dag er de rundt 30 ansatte derav 4 som lærlinger innenfor tømrer faget. Vi har dessuten alltid voksenlærlinger. Det er noen som kommer til oss, etter å ha valgt for eksempel idrett på videregående, og finner ut at de ikke får jobb. Så blir de tømrere her i stedet.

At det er spennende tider i Ringeriksregionen merker også denne bedriften.

-Kundene våre ser til Ringerike. Det er der det forventes at ting skal skje. Vi ligger i et bra markedsområde, nå ser vi fram til at E16 skal bli bedre. For å unngå all køen, vil de som kjører ut elementene gjerne komme seg av gårde tidligst mulig på morgenen. Det medfører noen ekstrakostnader for oss.

Under omvisningen i produksjonshallen fikk vi se et imponerende samspill mellom fagarbeider og maskiner.  

-Største fordelen med elementene er at husene alltid er tørre under bygging, sier Nils Olav. Han forteller at de største konkurrentene på elementproduksjonen finnes i Baltikum.   

-Interessante er at råvarene kommer fra Norge, men siden det er billigere å produsere der, blir de først sendt ut av landet, for så senere å returner i annen form.

Suksessen har kommet som følge av strategivalg og nysatsning, men bedriften har også opplevd perioder der det har gått tyngre.

- Det har svingt for oss i resultater. For noen år siden gikk vi med underskudd på grunn av et dårlig marked og omstilling. Da føltes det tungt å ta ut utbytte for at min mor, som medeier i bedriften, skulle betale formuesskatten. Det er unødvendig at det skal være sånn.

Imponerende er det allikevel hvordan bedriften har klart å omstille seg, snu minus til pluss og utvide virksomheten.

Per i dag så bygger G. Sætheren ca. 200 eneboliger i året. I 2017/18 utvider de produksjonslokalene med ytterligere 1200 kvadratmeter, henter inn nye maskiner og får seg kjeller. Ja, da er det ikke mye areal igjen til flere utvidelser hos dem på Hensmoen. Men Nils Olav mener dette vil holde for en stund.