Eierskiftealliansen i Hordaland

Gjennomfører generasjonsskifte i tide

- Det er et stort ansvar. Hvis jeg styrer bedriften konkurs, så ødelegger jeg jo på mange måter livsverket til Reidar, sier Runar Vindenes til Bergens Tidene. Reidar er Runars far, gründer og daglig leder i Net El-Torget i Sund.

Publisert 13.11.13

Hordaland

Siden 1991 har han importert merkevarer som Kenwood, Babyliss og DeLonghi for det norske markedet. Bedriften har gjennomført et generasjonsskifte, og sønnen Runar (29) har overtatt ansvaret for familieselskapet som har totalt 16 ansatte.

Eierskiftealliansen i Hordaland jobber med å belyse behovet for tidlig å planlegge generasjons- og eierskifter. Enten ved arv eller salg. Dette for å sikre videre vekst når majoritetseier (selskaper hvor en eier har mer enn 50,1% av aksjene) nærmer seg pensjonsalder.

For Net El-Torget i Sund ble det laget en nøye plan for maktovertakelsen.

- Det er selvfølgelig en litt ubehagelig situasjon. I starten tenkte jeg at dette skulle gå rimelig enkelt, men etter hvert ser jeg hvor krevende en slik posisjon vil være, sier Runar Vindenes til BT.

- All forskning viser at et generasjonsskifte er den mest kritiske fasen for slike bedrifter, men dette har det vært altfor lite snakk om i Norge, sier Kristian Skjølaas til BT, prosjektleder i Eierskiftealliansen i Hordaland.

- Det finnes veldig solid dokumentasjon på at bedrifter får dårligere resultater når eieren nærmer seg pensjonsalder. Det gjelder dermed å gjennomføre et generasjonsskifte før en slik nedgangsperiode kommer. Da unngår du at bedriften blir mindre verdt, og du slipper å starte med en ny eier i en økonomisk vanskelig posisjon, sier Skjølaas til BT.

Les hele artikkelen her (krever innlogging).

Les mer om Eierskiftealliansen her.

Eierskiftealliansen i Hordaland består av:

Tom Knudsen, NHO Hordaland. Styreleder.                                     
Kristine Kopperud Timberlid, Innovasjon Norge
Ragnvald Iversen Ree, Nordea                                                   
Kjell Ivar Bruvik, Sparbank1 SR-Bank                                  
Henning Nordgulen, Sparebanken Vest                               
Marit Warncke, Bergen Næringsråd                       
Paul Olaf Baraas, Maskinentreprenørenes Forening                
Frode Nergaard Fjeldstad, NHO Hordaland