Drømmer om egen bedrift

– Jeg lærer mer av å gjøre noe i praksis enn når jeg leser om det i en bok, sier Mathilde Mæhle Andresen. Hun er lærling på fagopplæringskontoret i Hordaland fylkeskommune – organisasjonsenheten som administrerer yrkesopplæringen i hele fylket.

Publisert 04.05.16

Vestlandet, Aksjon lærebedrift

– Jeg synes arbeidet er både varierende og gøy. En del av arbeidet jeg gjør er rutinearbeid, som å sende ut brev om når lærlingene skal opp til fagprøve, ordne med reiseregninger og lignende. Jeg synes rutinearbeid kan være kjekt, men jeg trives også med andre utfordringer. For eksempel har jeg deltatt i planleggingen og gjennomføringen av ulike konferanser, sier Mathilde som nå er andreårslærling i kontor- og administrasjonsfaget.

Inspirert av lærer

Før læretiden gikk Mathilde på Service og samferdsel VG1 på Bergen Handelsgymnas (BHG) og VG2 på Nordahl Grieg videregående skole. Kort tid etter at Mathilde begynte på Service og samferdsel bestemte hun seg for å bli lærling.
– En dyktig og engasjert lærer på BHG oppfordret oss til å begynne i lære. Det inspirerte meg til å ta valget, sier Mathilde.

– Hvordan skaffet du deg læreplass?

– Tidlig på året søkte jeg på VIGO (søkesiden for videregående opplæring på nett. red.anm.) og ikke så lenge etterpå ble jeg oppringt av fagopplæringskontoret. De lurte på om jeg kunne komme på intervju. Det ville jeg og plutselig hadde jeg også tilbud om stillingen. Jeg svarte ja med en gang, sier Mathilde. Hun synes det er en bonus å få komme tidlig ut i arbeidslivet og få yrkeserfaring. Mathilde var ganske nervøs den første dagen, men hun ble tatt godt imot av sine nye kollegaer. Hun trives svært godt og liker at hun får bruke det hun har lært på skolen.

Vil ta bachelor

- Jeg føler at jeg lærer mye mer ved å være i praktisk arbeid enn å bare sitte på skolen og gjøre teoretiske ting, sier Mathilde. Hun er fast bestemt på hva hun vil gjøre videre. Etter at hun har tatt fagbrev i kontorfaget ønsker hun å bli lærling på nytt og ta fagbrev i salgsfaget. 

Det er også mulig å ta påbygg etter at hun er ferdig med fagbrevet slik at hun får generell studiekompetanse, men det er ikke alltid et krav for å studere på høyskole.

– Målet er å ta bachelor i serviceledelse og markedsføring på Høyskolen i Hedmark. Der er inntakskravet et fagbrev, gjennom det som kalles Y-veien. Min store drøm er å starte min egen bedrift. Det er veldig langt frem, men jeg håper at jeg klarer det, sier hun.