Fant yrkesveien i betong

– Jeg liker fysisk arbeid og å jobbe ute. Så lenge en er godt kledd og i aktivitet går tiden fort. Dessuten er det godt betalt, sier Kristoffer Oppedal, lærling i betongfaget.

Etter en trøblete periode som skolelei og arbeidsledig fant Kristoffer endelig yrkesveien sin som lærling i betongfaget.

Publisert 12.02.16

Vestlandet, Aksjon lærebedrift, Yrkesfag

Det er viktig å møte presis, være positiv og spørre mye. Det er slik man lærer.

Etter å ha fullført VG2 på Bygg- og anleggsteknikk på Laksevåg videregående skole slet Kristoffer med å skaffe seg læreplass. Han var skolelei og droppet ut av videregående.

– Jeg ville bare tjene penger fort. Jeg oppsøkte NAV og fikk en periode jobb som lagermedarbeider, men dette ble altfor stillesittende for meg, sier Kristoffer.

Han var dessuten innom byggefirmaet Brødrene Rio der broren Stian jobber, men sluttet også der. Likevel var det gjennom broren han fikk en ny sjanse. Stian er såkalt BAS, en lederstilling på byggeplassen.

10 grunner til å velge yrkesfag

Går for fagbrev

 – Etter en periode som arbeidsledig snakket jeg med Stian om det kunne være muligheter for læreplass innen betongfaget. Det var det heldigvis. Min bror har alltid vært et forbilde for meg. I læretiden har han lært meg mye om betongfaget, sier Kristoffer. Nå jobber han målrettet mot fagprøven om ett år. For tiden arbeider brødrene på et byggeprosjekt på Ågotnes på Sotra.

Hvorfor valgte du bygg- og anleggsteknikk?
– Da jeg var 16 år ville jeg gjøre det samme som vennene mine. Over halve klassen min fra ungdomsskolen begynte på byggfag. Jeg vil ikke anbefale å basere utdanningsvalg på hva venner gjør. Det blir for kortsiktig. Det viktigste er å velge det man selv vil, selv om det kan være vanskelig å ha egne meninger om fremtiden allerede på ungdomsskolen. Denne gangen føler jeg at jeg har tatt et valg fordi jeg vil det selv, sier Kristoffer.

– Min bror har alltid vært et forbilde for meg, sier Kristoffer. Her med broren Stian til venstre.

Lett å få jobb

Han forteller at mange forbinder Bygg- og anleggsteknikkfaget først og fremst med å bli tømrer og synes at betongfaget bør få mer oppmerksomhet. Faget er utfordrende og gir mange muligheter. At fagarbeidere med denne kompetansen er ettertraktet gjør også at arbeidet er godt betalt.

– Som betongfagarbeider jobber en mye etter arbeidstegninger. Disse viser hvordan betongen skal se ut. Vi må selv finne ut hvilke arbeidsteknikker som skal brukes. Vi både støper betong i former på byggeplassen og setter sammen ferdigstøpte elementer. Arbeidet er svært variert.

5 dører til videre utdanning etter fagbrev

Gode holdninger

Hvilke egenskaper er gode å ha for en betongfagarbeider?
– En må like å arbeide ute og å bruke kroppen. Det kan være en fordel å være i normalt god fysisk form. Det skader ikke å være sterk, men det passer like godt for jenter som for gutter. Det er også viktig å kunne samarbeide godt med andre, sier Kristoffer.

Broren Stian legger til at bedriften ser etter gode holdninger når de skal ansette lærlinger.

– En betongfagarbeider må kunne planlegge et arbeid og jobbe under tidspress. Det er viktig å møte presis, være positiv og spørre mye. Det er slik man lærer. Alle får prøve seg, men vi ser fort hvem som vil være her, sier Stian.

Se alt om videregående opplæring fra utdanning.noAlt om videregående opplæring fra vilbli.no