Fra ryddehjelp til norgesmester

Camilla har vært sikker i sitt utdanningsvalg siden ungdomsskolen. – Jeg anbefaler frisørfaget til alle, sier andreårslærlingen på Think Hair Wear.

Publisert 04.03.16

Vestlandet, Aksjon lærebedrift, Yrkesfag

– Jeg har alltid likt å se youtube-filmer som viser stylister i arbeid og oppsetting av hår. Internett er en viktig inspirasjonskilde for meg og jo mer jeg har jobbet med faget selv har jeg bare blitt sikrere og sikrere på at dette er det som jeg trives med. Jeg er veldig glad i jobben min, sier Camilla Halland Storås (20).

På tross av at hun hadde bestemt seg tidlig mener hun at faget "utdanningsvalg" på ungdomsskolen er et nødvendig og nyttig fag.

– Selv om jeg ville begynne på design- og håndverk for å bli frisør, valgte jeg å prøve andre fag på utprøvingsdagene på videregående skoler. Dette gjorde meg faktisk enda tryggere i mitt valg, sier Camilla.

– Hvem passer frisøryrket for?

– En frisør må like å arbeide med mennesker. God kundebehandling og evne til å kommunisere med alle typer folk er viktig. Det er også viktig å ha interesse for faget og like den kreative delen av jobben.
Camilla deltok i Norgesmesterskap i frisering i 2014, og gikk av med gullmedalje i kategorien Street Fashion Dame.

Les også: 10 grunner til å velge yrkesfag

Lett å få læreplass

Det stort sett greit å få læreplass som frisør. Noen salonger er imidlertid populære og har mer konkurranse om plassene. Camilla er fornøyd med sin læreplass. Det som bare skulle være en sommerjobb som ryddehjelp hos Think Hairwear utviklet seg i løpet av videregående til å bli både ekstrajobb og læreplass.

– Jeg er heldig som har fått denne læreplassen. Arbeidserfaringen  gjorde at jeg fikk tidlig ansvar. Jeg begynte tidlig med kunder og bidrar også i opplæringen når det kommer nye lærlinger. 

 – Hva liker du best med jobben din?

– Det jeg liker aller best er farging og klipp av dame. Her får jeg brukt min kreativitet. Jeg bruker gjerne instagram for å vise frem arbeidet mitt. Det har jeg også fått noen kunder på.

 – Hva tjener en frisør?

– Det er kanskje en oppfatning at frisør er et lavtlønnsyrke. Det er ikke lenger helt riktig. Gjennomsnittslønnen ligger på rundt kr 400 000, og en kan tjene mer enn minstelønnen dersom man skaffer mange kunder.

 – Hva har du lyst å gjøre når du er ferdig med fagbrevet?

– Jeg vil gjerne fullføre allmenn påbygg slik at jeg får generell studiekompetanse. I tillegg til fagbrev i frisørfaget ønsker jeg også å videreutdanne meg innen sminke. Jeg drømmer også litt om å reise og jobbe andre steder i verden, men det blir litt vanskelig å reise fra alle kundene mine, sier Camilla.