Gull for arbeidsgivere

De har aspergers og er «gull for arbeidsgivere»

Kam Kjersti Rasmussen fra A2G og Linn Veronica Flataker, prosjektleder i Itslearining.

Publisert 04.04.16

Vestlandet, Ringer i vannet

Jørgen og Martin har aspergers, og utdannet seg via A2G. I dag har de jobb hos bedriften Itslearning på Danmarks plass, skriver Bergensavisen. Begge jobber i Ringer i Vannet bedriften Itsleaning som softweare testere.

Jørgen og Martin utdannet seg via A2G. Jørgen og Martin er i full sving med å teste programvare hos Itslearning. - Dette er en kjempefin arbeidsplass, sier Jørgen Gundersen til avisen. 32-åringen er et levende eksempel på hva det såkalte Molas-programmet kan ende i. Programmet er initiert av Nav og utført av attføringsbedriften A2G i Bergen. Molas tar sikte på å forberede personer med Asperger for yrkeslivet, både ved å gi faglig utdanning og sosial trening.

For Jørgen og kollegaen Martin Hindenes (24) har det ført dem bak datamaskinene på Itslearning på Danmarks plass. Her jobber begge som software-testere.

- Vi tester systemene fra en brukers ståsted, og sørger for at alle bugs og problemer er borte når programmene blir sluppet på markedet, sier Jørgen.

Selv hadde han bak seg en variert yrkeserfaring da han endte opp i Molas-programmet. Etter en presentasjon på Itslearning, spurte 32-åringen selv om han kunne få jobbe der. I dag har Jørgen fast jobb i programvare-selskapet, som produserer læreplattformer til bruk i undervisning.

- Jeg var vel den første som fikk jobb i mitt kull i Molas, forteller han til Vest 24.

Itslearning har ansatte flere steder i verden, og både Jørgen og Martin jobber i team som kommuniserer via Skype og Internett.

Jørgen sine kolleger sitter blant annet i Nederland og Russland, mens Martin jobber sammen med en gruppe som sitter i Russland. Engelsk er arbeidsspråket. Og det er slett ikke noe problem for noen av dem.

Snart seks år etter at undervisningstilbudet ble satt i verk, har 21 personer gjennomført. Rundt halvparten av dem er i dag i jobb, ifølge forretningsutvikler Kenneth Stien i A2G. Dermed har Molas-programmet blitt en svært viktig brikke for å sikre personer med Asperger en arbeidsplass. Over 80 prosent med denne diagnosen ender utenfor arbeidslivet.