Hordalands beste industrimekanikerelev søker læreplass

Laksevåg-eleven Martin Andre Undertun Bruvik vant på hjemmebane i tøff konkurranse mot TIP-elever fra Fusa, Austrheim og Knarvik. Nå er han på jakt etter læreplass.

#205

Fotograf: Håvard Holme

Publisert 14.03.18

Vestlandet, Aksjon lærebedrift

Torsdag 8. mars ble det for første gang arrangert fylkesmesterskap i industrimekanikerfaget i Hordaland. Vinneren får delta i norgesmesterskapet og muligheten til å konkurrere mot de beste fra hele landet. Det handler om ære og faglig stolthet.

Med vernebriller og mikrometerpresisjon i kamp mot klokken og kamp om læreplasser


Vinklene skal være rette og arbeidsforholdene trygge. Før oppgaven starter får de en time til å gjøre seg kjent med maskinene og utstyret, samt en gjennomgang av HMS-krav i forbindelse med gjennomføringen. Elevene stiller med eget arbeidstøy, personlig verneutstyr, skyvelære og mikrometer.

Fra klokken 10 til 14 arbeider konkurrentene side om side. Utøverne er tydelig skjerpet og konsentrerer seg kraftig for å prestere best mulig. Ved hjelp av manuell dreiebenk, oppmerkingsverktøy, bormaskin, sveiseapparat og nødvendig håndverktøy skal elevene lage en lagerbrakett i løpet av fire timer. Braketten skal kunne holde et lagerhus i posisjon og gjennom det skal det monteres en aksling som skal kunne rotere for å utføre et stykke arbeid – for eksempel kan det kobles til en elektromotor.

Ungdommene som for halvannet år siden startet på VG1 skal snart ut i lære og kvalifisere seg til fagbrev. Bare de får læreplass. Som følge av konjunktursvingninger i arbeidslivet har industrimekanikerfaget hatt lave søkertall de siste årene. Kampen om læreplasser er fortsatt knallhard.

- Konkurranser som dette er positive for yrkesfagene. Vi er glade for å arrangere fylkesmesterskap i industrimekanikerfaget for første gang i Hordaland. Jeg ser gleden elevene har ved å delta. Det gir dem stolthet og et løft for yrkesfagene, sa avdelingsleder for teknologi Tore Gatland Kleppe ved Laksevåg videregående skole. Han var stolt vert for arrangementet som samlet både elever og lærere fra flere av fylkets skoler. Lærerne støttet opp om sine kandidater og fulgte spent med på hvem som lå best an. De var tydelig glade for å kunne utveksle erfaringer underveis i konkurransen og stolte over nivået elevene presterte på.

Selv mot slutten av konkurransen holder utøverne roen. Hastverk er lastverk for disse kommende fagarbeiderne. De vet at de må holde hodet kaldt. Stresser de, kan de gjøre forhastede feil. Underveis utveksler de erfaringer med verktøyene de har til rådighet i konkurransen og støtter hverandre. Feil med utstyret kan ødelegge for dem.Hjemmeseier på Laksevåg videregående skole

I vurderingen måler dommerne vinkler, lengder og diameter til hundredels millimeters presisjon. De undersøker sveisekonstruksjonen for plassering, hullbilde, utseende, skarpheter og sprutfjerning. Monteringen saumfarer de for å sjekke tiltrekningsmoment og riktig utført spor for sikringsring, HMS og ryddighet. Og de er ikke i tvil.

Daglig leder ved Industrienes faglige opplæringssenter IFOS, Torstein Bleiklie, og Ole Morten Skålevik fra Aker Subsea på Ågotnes var strålende fornøyde med det ungdommene som er tøffe og tør å stikke fram hodet. For å være elever på andre året presterer de på meget høyt nivå. Deres målrettede innsats i konkurransen viser at de er i ferd med å utvikle seg til å bli dyktige fagarbeidere. Fagarbeidere som skal være med å bygge landet videre og ta ansvar for ryggraden i det norske samfunnet.

- Uansett hvilken plassering dere har fått hadde dere vært førstevalget mitt til en læreplass. Jeg ville ansatt dere på flekken, sa Torstein Bleiklie før vinneren ble kåret.


- Jeg visste ikke hva jeg skulle forvente. Dette var veldig gøy og spennende. Nivået var veldig høyt på alle sammen. Jeg gjorde mitt aller beste, så nå er jeg veldig glad. Det er godt å ha med seg på veien når jeg søker læreplass, sa Martin Andre Undertun Bruvik da han vant. 18-åringen har søkt mange læreplasser og ser fram til å delta i norgesmesterskapet.

Aksjon Lærebedrift arbeider for flere læreplasser i Hordaland

 

- Vi må heie frem ungdommene som går yrkesfag, fordi arbeidslivet trenger flere med yrkesfaglig utdanning enn vi utdanner i dag. Fagarbeidere er avgjørende for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn. 2018 er yrkesfagenes år. Jeg håper flere ser hvor nyttig, relevant og spennende en yrkesrettet utdanning kan være. At hele yrkesfagsektoren når går sammen for å heve statusen for yrkesfagene gjennom et slikt løft er både nødvendig og viktig. Min oppfordring er derfor at vi viser fram yrkesfagene, og oppfordrer bedriftene til å legge til rette for å ta inn flere lærlinger innenfor alle fagområder, sier regiondirektør i NHO Vestlandet Tom Knudsen.

Halvparten velger yrkesfag når de begynner på videregående skole. Likevel har hele 6 av 10 av NHOs medlemsbedrifter problemer med å rekruttere nok fagarbeidere. Trepartssamarbeidet Aksjon Lærebedrift, mellom NHO, LO og Fylkeskommunen, arbeider for at ungdom skal få fullføre fagopplæringen som lærling i en lærebedrift. Aksjonen arbeider for å skaffe flere godkjente lærebedrifter, for at allerede godkjente lærebedrifter tar inn flere lærlinger, for at godkjente lærebedrifter faktisk tar inn lærlinger og for å beholde læreplassene vi allerede har.