Læreplasskonferansen 2016

1300 elever fra hele Hordaland fikk gode råd fra foredragsholdere og bedrifter.

Læreplasskonferansen ble arrangert i Grieghallen i Bergen. 

Publisert 14.01.16

Vestlandet, Aksjon lærebedrift

Et team av foredragsholdere og bedrifter gjorde sitt ytterste for å motivere, inspirere og veilede elevene på veien mot å bli lærling. Jenny Skavlan var konferansier. Hun innrømte at hun selv har angret på at hun valgte studiespesialiserende linje.

– Jeg ble fortalt at jeg burde gå design og håndverk siden jeg elsket å sy - men jeg valgte heller å slentre etter venner og ta allmenn. Men jeg endte jo opp med å bruke fritiden til å sy, når jeg egentlig kunne gjort det jeg likte best på skolen, sa Skavlan.

Jenny Skavlan vakte stor begeistring både blant elever og lærere. 


Konferansier Jenny Skavlan

10 grunner til å velge yrkesfag

– Vi trenger flere mestere, ikke flere mastere. Med fagbrev ligger verden åpen, sa Tom Knudsen, regiondirektør i NHO Hordaland.

– Så vi håper å se dere igjen om noen år når vi deler ut fagbrev, sa Roger Pilskog fra LO i Hordaland som var på scenen med Knudsen.

De poengterte at med flere bedrifter på stand var muligheten for å gjøre et godt førsteinntrykk stor.

Det å velge det man selv liker best og er motivert til å gjøre var et gjennomgående tema på konferansen.

Gao pao!
Fylkesordfører Anne Gine Hestetun var første kvinne på scenen. Hun har selv lang erfaring fra næringslivet som ingeniør. Hun lovet elevene at de ikke kom til å bli arbeidsledige.

– Utfordringen er å dimensjonere antall læreplasser til elevene og på den måten sørge for at elevene får fullført, sier Hestetun. 

Samtidig var hun klar på at elevene må ta sin del av ansvaret. 

– Bank på nok dører! Ta initiativ og ikke vær redd for å få et nei, sa hun, før hun oppsummerte på klingende sognamål: – Gao pao! Jeg skal gjøre alt som står i min makt for å løfte omdømmet til yrkesfag. "Gao pao" ble raskt adoptert av Jenny Skavlan, som gjorde det til dagens slagord.

5 dører til videre utdanning med fagbrev

Spennende tider for fagarbeidere

Linn Cecilie Moholt fra Karsten Moholt fortalte elevene om sitt inntrykk av situasjonen de kommende lærlingene befinner seg i.

– Det har aldri vært mer spennende å være fagarbeider enn i dag. Vi er inne i et utrolig viktig paradigmeskifte, der vi har muligheten til å komme i forkant og sette premissene for den teknologiske utviklingen som finner sted. Som en del av dette må vi få tilbake produksjonsindustri og vinne tilbake statusen til fagarbeiderne.

Spesielt outsourcing var noe hun ønsket å ta tak i.
– Flytter vi det praktiske arbeidet til utlandet og tenker at vi skal leve på kunnskap i Norge, ender vi også opp med at alle praktiske problemer løses i utlandet. Da trenger vi plutselig ikke ingeniører og fagarbeidere her, sa Mohotl.

Bedriften Karsten Moholt tar selv ansvar for å opprettholde lærlingbestanden i Norge ved å sørge for at 10% av deres arbeidere er lærlinger, på tross av nedbemanninger som følge av oljekrisen.

– Selv om det ser ut som det blir vanskelige tider både i år og neste år, trenger vi kompetansen til lærlingene når krisen er over.

Hun er altså optimistisk. – Dere har muligheten til å endre dette. Fagarbeideren danner grunnlaget for hvor vellykket Norge kan bli i fremtiden.

Å få læreplass

Det neste spørsmålet på programmet var - hvordan får man en læreplass? Torbjørn Mjelstad, som er fagopplæringssjef i Hordaland Fylkeskommune, oppsummerte løsningen i tre punkter:

– Vis interesse. Ta kontakt. Følg opp. Vanligvis er det minst 20% av elevene som ikke tar den telefonen eller skriver den søknaden.  Lov meg at ingen av dere lar være å ringe eller å søke, sa Mjelstad.

Med seg på laget hadde han Ketdao og Mathilde, som er lærlinger i Hordaland Fylkeskommune. Mathilde fokuserte på at intervjuet er svært viktig.
– Gjør et godt inntrykk og ikke vær nervøs.

Sammen med Torbjørn Mjelstad hadde hun vært med på ta inn Ketdao som lærling. Ketdao mente at hun fikk plassen fordi hun hadde gode referanser og CV.
– Bruk utplassering i prosjekt til fordyningsfag til å både finne potensielle lærebedrifter og få referanser. Det vil hjelpe deg videre.

Kjenn deg selv

Sistemann ut var psykolog Trond Haukedal. Han poengterte at indre motivasjon er helt sentralt for å oppnå mål.

– Hvordan kan du styre situasjonen istedenfor at situasjonen styrer deg? For å gjøre det må du kjenne deg selv og dine positive egenskaper. Vi bruker så mye tid i dag på å være redd for å tabbe oss ut. På et tidspunkt må vi parkere egenverdien og ikke være redde for å by på oss selv, sa Haukedal.

Bedriftene ser etter personer som kan være både sin egen og bedriftens ambassadør.Det forutsetter at man vet like mye om seg selv som om faget.
– Om man både kjenner og er glad i seg selv, får man lyst til å gjøre sitt beste, sa Haukedal.

Putt inn nokke arbeid!

Før elevene strømte ut av salen for å innta lunch og snakke med bedrifter på stand, ble programmet avsluttet med et intenst sceneshow av rapduoen Dårlig Vane. De ga klar beskjed til elevene: – Putt inn nokke arbeid!

Konferansen ble til som et samarbeid mellom  LO, NHO Hordaland og Hordaland Fylkeskommune.