Over 650 elever fikk gode råd

Peer Gynt-salen var smekk full av forventingfulle VG2-elever, da den første Læreplasskonferansen ble arrangert i Bergen i dag.

Over 650 VG2-elever var samlet til #læreplasskonferansen2015 i Grieghallen

Over 650 VG2-elever var samlet til #læreplasskonferansen2015 i Grieghallen

Publisert 02.02.15

Vestlandet, Aksjon lærebedrift, Årskonferanse 2015

- Med seg fra konferansen fikk de gode råd om hvordan søke læreplass, sier Stine Fjeldstad i Aksjon Lærebedrift Hordaland. Aksjon Lærebedrift er et samarbeid mellom LO og NHO i Hordaland og Hordaland Fylkeskommune. Prosjektet har som formål å skaffe 20% flere læreplasser innen utgangen av 2016.

Konferansen ble arrangert for første gang i år, og er et sammarbeid mellom Hordaland fylkeskommune ved Fagopplæringskontoret og Aksjon Lærebedrift Hordaland. 

- Vi har hele tiden klødd oss litt i hode for hvordan nå frem til denne målgruppen med budskapet. Jeg er overveldet over responsen, vi måtte faktisk takke nei til flere skoler, sier Stine Fjeldstad prosjektleder for Aksjon Lærebedrift Hordaland.

Skolene er bedriftenes viktigste leverandør
Konferansen ble åpnet av Fylkesordfører Tom Christer Nilsen (H) og regiondirektør i NHO Hordaland, Tom Knudsen.

- Våre medlemsbedrifter er helt avhengig av gode søkere til fagutdanningen, sa Knudsen. 

For få er aktive søkere
- Vi ser desverre at mange elever har en forventning om at fylket skal tildele dem en læreplass. Målet med denne konferansen har vært å fortelle at man må være en aktiv søker, være litt frempå og by på seg selv for å sikre læreplassen, sier Fjeldstad. 

Hun fikk støtte av Vidar Hundvin, i Stoltz Entreprenør. Han fortalte elevene hvilke forventninger bedriftene har til de som søker læreplass.

- Husk at det er hard konkurranse om læreplassene, kanskje sidemannen din her søker samme læreplass som deg, da må du overbevise meg om du er best kvalifisert, sa Hundvin.

Handler om rette holdninger
Hundvind viste med all tydelighet hva som er ikke fungerer på et jobbintervju:

- Det jeg ser etter hos en søker er en som har de rette holdningene, og kan passe godt inn med mine gode kolleger som allerede arbeider i Stoltz, sa Hundvin. Han la også vekt på at høyt fravær er diskvalifiserende dersom man ikke har en meget god begrunnelse for fraværet.

Konferanse som er kommet for å bli
Det er første gang læreplasskonferansen blir arrangert, men allerede nå er det klart at det blir en konferanse også neste år.

- Tilbakemeldingene jeg har fått viser at vi truffet en nerve. Jeg håper det viser igjen på søkertallene, og at flere er aktive i å søke læreplass. Målet er at vi klarer å øke antall læreplasser med 20% innen utgangen av 2016, sier Stine Fjeldstad.