Styret i NHO Hordaland møtte statsministeren

Onsdag møtte styret i NHO Hordaland på sitt tradisjonsrike møte med Hordalandsbenken. På middagen etterpå dukket selveste statsministeren opp, med seg hadde hun en annen vestlending, næringsminister Monica Mæland. - Det er tydelig at Vestlandet har fått statsministeren, sier Tom Knudsen som synes det var svært gledelig at de tok seg tid til å møte gamle venner på Hordalandsbenken i en hektisk hverdag.

Møte om statsbudsjettet mellom styret i NHO Hordaland og Hordalandsbenken på Stortinget. Møtet startet med bursdagsang for styrets leder, Knut Ulveseth, som fylte 67 år.

Møte om statsbudsjettet mellom styret i NHO Hordaland og Hordalandsbenken på Stortinget. Møtet startet med bursdagsang for styrets leder, Knut Ulveseth, som fylte 67 år.

Publisert 23.10.14

Vestlandet

 

Foto: Thomas Haugersveen/ Statsministerens kontor

Første en gang statsministeren dukker opp
- Vi har hatt mange møter med Hordalandsbenken og Erna Solberg har deltatt på svært mange av dem, men det er første gang vi har hatt glede av å ha en statsminister til bords på disse møtene, sier Tom Knudsen.

 

- Det var veldig hyggelig å få besøk av statsminister Erna Solberg, og næringsminister Monica Mæland. Dette viser at de har et stort hjerte for næringslivet i Hordaland. Vi fikk gitt dem viktige innspill blant annet om formuesskatten, satsing på samferdsel, læretilskuddet, permitteringsregler, for å nevne noen, sier Knudsen.

Som regel er det tre møter med benken hvert år; et bedriftsbesøk i januar, et ifm revidert nasjonalbudsjett i juni og altså nå ifm fremleggelsen av statsbudsjettet.  - Jeg tror dere har nytte av at næringslivet i Hordaland kommer med reaksjoner på statsbudsjettet, sa Knut Ulveseth, styreleder i NHO Hordaland. Benkeleder, Øyvind Halleraker (H), understreket det samme. - Vi setter stor pris på disse møtene, og at dere holder oss oppdatert, sa han under møtet. 

- Svært mye bra i budsjettet
I sitt hovedinnlegg sa Tom Knudsen at svært mye er positivt for næringslivet i dette budsjettet. - Vi er svært glad for at det nå endelig tas grep for å redusere formuesskatten, denne saken er svært viktig for mange små- og mellomstore bedrifter, sa Knudsen.

- Det satses også godt på samferdsel, jeg vil her nevne Sotrasambandet med oppstart i 2017, Svegatjødn-Rådal med oppstart i 2015, Horfast som får planleggingmidler og oppstart i 2018 og ny E16 og jernbane mellom Voss-Arna som også har fått planleggingsmidler. Det i tillegg ekstra midler til fylkesveier, er svært positivt for Hordaland, sa Knudsen.

Savner lærlingeløftet, SkatteFunn og ROT-fradag
- Det vi savner er lærlingeløftet, her skulle vi gjerne sett en mer offensiv regjering. I dag er det et gap på 25.000 pr. lærling, vi ønsker at lærlingetilskuddet skal opp fra 120.000 til 145.000, sa Knudsen.

- I tillegg skulle vi gjerne sett at timesatsen for SkatteFunn ble økt fra 600 til 1100 kr. timen. En del bedrifter vegrer seg for å sette i gang forsknings- og utviklingsprosjektet fordi fradragssatsen er for lav, sa Knudsen.

- Våre bedrifter innen bygg og anlegg forteller oss at privatmarkedet i deler av næringen så og si er borte til fordel for svart arbeid, her skulle vi gjerne sett flere tiltak fra regjeringen, som f.eks. et ROT-fradrag etter svensk modell (Rehabilitering, Opppussing og Tilbygg).

Flere bedrifter tok opp netthandel
Det var likevel et tema som vakte ekstra stort engasjement på møtet, nemlig regjeringens forslag om økt momsfri netthandel fra 200 til 500 kroner. - Det er tøft nok å drive i handelsnæringen fra før av, vi trenger ikke å forsterke dette med et konkurransevridene forslaget til fordel for utenlandske nettbutikker, sa Edel Teige, eier av 6 butikker i E.T. Haarstudio-kjeden.