Til Grieghallen på jakt etter læreplass

For tredje år på rad strømmet VG2-elever fra hele fylket til Grieghallen for å delta på læreplasskonferansen. I år ble de tatt i mot av celebre bergensere som Erna Solberg og Leo Ajkic, som sammen med 50 lærebedrifter fra nær og fjern sørget for en pangstart på læreplassjakten.

#205

Læreplasskonferansen 2017 åpner med en selfie Fotograf: Kjersti Kræmmer

Publisert 13.02.17

Vestlandet

Læreplasskonferansen blir hvert år organsiert av NHO Hordaland, LO Hordaland og Hordaland Fylkeskommune. Målet er å inspirere VG2-elever til å bli lærlinger, samtidig som elevene får muligheten til å møte lærebedrifter på stand.

- Hils og si at statsministeren har bedt dere mase!
Den offisielle åpningen var det Statsminister Erna Solberg som stod for. Hun takket elevene for å ha valgt yrkesfag.
- Som fagarbeider bygger man fremtidens Norge, og det gir muligheter videre. Man velger ikke bort noe når man velger yrkesfag, sa statsministeren.

Hun var klar på at bedriftene, staten og kommunene må ta sin del av ansvaret for å ta inn lærlinger. Men hun mente også at elevens egeninnsats og selvtillit har mye å si. Og elevene skulle ikke være redde for å mase for å få en fot innenfor:

- Tør å være litt bredskuldret. Tør å være dere selv. Tør å ikke være sjenert. Kjør på og ta intiativ, dere trenger ikke vente på noe. Og om noen ikke liker at dere ringer, kan dere kan hilse og si at statsministeren har bedt dere mase!


Søk der du er interessert

Vi fikk også høre fra lærebedriftene selv, representert ved Ørjan Andersen fra Expert Bonus og Marie Størdal fra Bergen Kommune. De mente det var viktig å sette seg inn i bedriftens visjon og målsetninger.

- Finn en bedrift som du føler deg hjemme i, som du har lyst å være en del av. Det gir best sjanser for å lykkes og å trives.

Fra elev til fagarbeider

Men det er ikke bare bedriftene som vinner på at elever blir til fagarbeidere - det gjør også elevene selv. Ådne Jelsa, som tok gull i Yrkes-EM i bilmekanikerfaget i 2016, stod på scenen for å fortelle om sitt eget løp fra elev til prisvinnende fagarbeider.

I tillegg var fem flotte lærlinger tilstede for å svare på spørsmål fra salen - stilt på Snapchat via Leo Ajkic. Alle var enige i at det å bli lærling hadde vært helt riktig for dem.

- Jeg har en jobb jeg gleder meg til å gå til hver dag, sa Øyvind Bøe Svardal, som er barne- og ungdomsarbeider på Kleppestø vgs. Han mener mulighetene er der for de fleste, så lenge man er blid, tar en utfordring og sier ja til mye.

- I tillegg er det en stor fordel at man slipper man studielån, og får heller lønn mens man går i lære, sier Mathilde Mæle Andersen, lærling i salgsfaget ved Rema 1000.

Men hvordan søker man læreplass? ..og hva er egentlig et opplæringskontor?

For mange av elevene som skal ut i lære, er det deres første møte med arbeidslivet. Da er det ikke så lett å vite hvordan man skal søke, eller hvor en kan henvende seg for å få hjelp.

Torbjørn Mjelstad fra Fagopplæringskontoret og Grete Bjorøy fra Live 2 Learn var på plass for å hjelpe de som satt inne med spørsmål om selve søknadsprosessen. Spesielt understreket de viktigheten av å registrere seg som søker på Vigo. På den måten blir man mer tilgjengelig for arbeidsgivere, og får oppfølging om man ikke finner læreplass selv.

Men på tross av all verdens innsats går ikke søknadsprossessen alltid like raskt og enkelt som man skulle ønske.  - Life is unfair. Det er alltid noen man kan være misunnelig på, sånn er det bare, sa Grete Bjorøy. - Men vi skal sørge for at alle kontrakter er gyldige, og at alle får den opplæringen de har krav på. Det viktigste er at alle får fullført.

Finn motivasjonen

Når ting butter i mot, enten det er i søknadsprosessen eller i lære, blir det viktig å holde på motivasjonen.Dr. Thierry Dupont oppsummerte det enkelt: - See and embrace challenges. Det ligger mye verdi i å gjøre noe ekstra, spesielt når det ikke er forventet.

Han mente også det var viktig å se ting fra arbeidsgivers perspektiv. -Hva tror du en potensiell arbeidsgiver vil tenke om deg? Du skaper selv 70% av inntrykket andre får. Det gir deg kontroll over situasjonen.

Karrieretorget - mulighetenes marked

I år var det rundt 50 lærebedrifter som stod på stand etter foredraget. Alt fra store nasjonale aktører, som Norwegian, Radission Blu Royal Hotel og Statoil, til lokale bedrifter, som Bergen Engines AS, Expert Bonus Fana og Framo Flatøy var representert.

- Det er litt vanskelig å vite hva man skal si, hvor man skal begynne, sa André Namndal Leirvaag , elev ved Tertnes vgs.  Men jeg må vel bare begynne med å si hei! Og i dag har jeg fått et veldig mye bedre inntrykk av hva det vil si å være ute i arbeidslivet.

Leo – alltid Leo

Det beste med dagen?
- Leo! Alltid Leo!, sier noen. Andre trekker frem gode råd og tips om søknadsprosessen.

Ridwan Ahmed fra Tertnes vgs. tar en mer seriøs tone. - Det viktigste jeg lærte i dag var at vi betyr noe selv om vi går yrkesfag. Det har jeg ikke alltid følt, men jeg føler det nå.

 
Alle foto: Kjersti Kræmmer