Velg yrkesfag!

Hva skal jeg bli når jeg blir stor? Det undrer mange unge i Hordaland på akkurat nå. 3. mars er nemlig fristen for å søke på videregående utdanning, men velger de unge et fag som gir dem jobbmulighet, spør Roger Pilskog og Tom Knudsen.

Foto: Istockphoto

Foto: Istockphoto

Publisert 03.03.14

Hordaland, Aksjon lærebedrift

Av
Tom Knudsen, regiondirektør i NHO Hordaland
Roger Pilskog, distriktssekretær i LO Hordaland

NHO og LO har sammen med Hordaland fylkeskommune startet prosjektet Aksjon Lærebedrift. Sammen har vi satt oss et mål om å skaffe 20% flere læreplasser innen utgangen av 2015. Bakgrunnen for dette målet er at alle framskrivninger viser at næringslivets har et stort behov for faglært arbeidskraft.

Det er etterspørsel etter faglært arbeidskraft innen industri, bygg og anlegg, helse og omsorg, barn- og ungdomsarbeid, renhold og restaurant- og matfag. Flere arbeidsgivere betaler godt for å sikre seg den ettertraktede kompetansen. Med et fag- eller svennebrev har du en kompetanse som kan bygges på, både til høyere studier og internt i bedriftene for å kunne påta deg ledende stillinger

Mange foreldre råder sine barn til å velge allmennfag "for sikkerhets skyld". Da har man alle muligheter, hevdes det. Men allmennfag er kun en mellomstasjon. For å være kvalifisert til en jobb i arbeidslivet trenger man minimum ytterligere 3 års høyere utdanning.

Mange tror fagbrev er et endestopp i utdannelsen. Det er feil, fagbrev er både kompetansegivende, men også starten på videre karriere. For det første gir et fagbrev en sikker fremtid på arbeidsmarkedet, samt lønn under læretiden. Dessuten har man fra i år innført en rett til skoleplass for å fullføre studiekompetanse også etter at man har tatt fagprøven. Det vil etter vårt syn styrke yrkesfag, og gjøre at flere velger yrkesfag.

Når vi snakker med bedriftene er de opptatt av å ha den beste tilgjengelige kompetansen. Bedriftene melder til oss at de mest ettertraktede ingeniørene er de som har et fagbrev i bunn, og som har fått opplæring i bedrift.

Ved å velge yrkesfag har man med andre ord flere muligheter, og står bedre rustet for å møte et arbeidsliv hvor kompetanse og erfaring blir stadig viktigere som konkurransefortrinn både for bedrifter og arbeidstakere. Derfor er vår oppfordring: Velg yrkesfag!

Kontakt oss

Stine Monica Fjeldstad

Prosjektleder

NHO Hordaland

stine.monica.fjeldstad@nho.no
Mobil
48313338