- Det er ikke hver dag man får spise ekte italiensk pizza til frokost

Thea Bangen er kokkelærling hos Scandic Elgstua. Denne høsten henter hun inspirasjon fra Italia.

#205

Innen kokkefaget kommer det hele tiden nye metoder og smaker, det gjør yrket ekstra spennende mener Thea Bangen. Foto: Privat

Publisert 09.10.17

Innlandet

Stort behov for fagarbeidere

Mangel på kvalifisert arbeidskraft hindrer bedrifter i å ekspandere. På Innlandet er det især etterspørsel etter fagarbeidere innenfor teknikk og industriell produksjon, elektrofag, bygg- og anleggsteknikk, service og samferdsel og restaurant- og matfag. 

Omtrent 60 lærlinger i Hedmark og Oppland får hvert år tilbud om praksisplass i utlandet. Thea Bangen er kokkelærling hos Scandic Elgstua på Elverum, og Daniel Skogen er lærling innen data- og elektronikkfaget på Ringsaker Videregående. Denne høsten har de praksisopphold i utlandet gjennom Internasjonalt servicekontor. Her deler de sine erfaringer med oss. 

Les mer om praksisopphold i utlandet via Internasjonalt Servicekontor

Kokkelærling med utplassering i Italia

Med et praksisopphold i byen Alghero i Italia får Thea oppleve både spennende kultur og mat. - Det er ikke hver dag man får spise ekte italiensk pizza til frokost, forteller hun.

Hvor lenge har du visst at du ville ta kokkefag?
Jeg har alltid visst det, kokkefaget har vært den veien jeg ville ta. Jeg har alltid syntes at det var noe fantastisk med mat. Hjemme har jeg vokst opp med hjemmelagd mat, og en mor som interesserer seg for mat.

Har det vært en selvfølge for deg å velge yrkesfaglig retning?
Det var vel en liten periode jeg vurderte studie fordi yrkesfagene ble sett ned på på videregående. Men jeg fant heldigvis raskt ut av at kokk var det eneste for meg.

Det er også veldig gode jobbmuligheter 

Hvilke jobb- og utviklingsmuligheter tror du kokkefaget gir deg?
Det som er det morsomme med kokkefaget er at du aldri blir utlært, så lenge folk lager mat kommer det nye metoder/smaker og det er noe av det jeg elsker ved matlaging. Det er også veldig gode jobbmuligheter, mye fordi det er få som utdanner seg til å bli kokk men også fordi man kan jobbe i utlandet. Har man lyst til å kjøpe en enveis billett til Frankrike og finne jobb der, kan man gjøre det. 

Daniel i Barcelona: - Jeg trives fantastisk godt

Daniel har tatt data- og elektronikkfag, er lærling hos Ringsaker VGS og drømmer om videre studier og kanskje en jobb i utlandet. Han har fått mulighet til å tilbringe deler av læretiden i Barcelona. Det har falt i god smak allerede. 

Daniel Skogeng mener det er gode jobbmuligheter innenfor hans fagfelt. Foto: Privat

#205

Hvor lenge har du visst at du ville ta data- og elektronikkfag?
Jeg fant vel egentlig ut av det ganske sent. Det var først da jeg skulle gå videre fra ungdomskolen at jeg fant ut at det kunne passe for meg, siden jeg har noen interesser i fagområdene.

Har det vært en selvfølge for deg å velge yrkesfaglig retning?Studiespesialiserende var aldri en mulighet. På daværende tidspunkt var jeg litt skolelei. Men jeg kan godt tenke meg å ta høyere utdannelse i faget mitt nå, så kanskje blir det mer skole senere.

Hvilke jobb- og utviklingsmuligheter tror du fagretningen kan gi deg?
Data og elektronikk er jo fremtiden så jeg tror ikke at jeg kommer til å måtte starte karrieren min som arbeidsledig. Jeg har jo valget nå, etter lærlingtiden, om jeg vil utvikle meg videre i en bedrift og vente med videre utdanning, eller om jeg vil gå rett inn i utdanningen. Å jobbe i utlandet hadde også vært veldig spennende. 

Følg lærlingene mens de er utenlands

Lærlingene som får praksisopphold i utlandet gjennom Internasjonalt Servicekontor deler sine erfaringer og opplevelser via blogg på nettet. Følg dem her