- Glad for at jeg valgte reiselivsfaget!

Møt Kristine Lundby. Hun er en av ca. 60 lærlinger fra Hedmark og Oppland som har hatt praksis i utlandet.

#205

Kristine Lundby er reielivslærling hos Internasjonalt servicekontor. Fotograf: Ingvild Bergersen

Publisert 06.10.17

Innlandet

Hvordan oppleves det å ha arbeidserfaring fra utlandet som en del av læretiden? Ny kunnskap, nytt språk og ny kulturell kompetanse kan være nyttig å ha med seg videre i yrkeskarrieren. 

Foreldrene mine oppfordret meg til å ta fagbrev.

Vi har tatt en snakk med Kristine Lundby, som har gått reiselivsfaget på Hamar Katedralskole. Nå er hun lærling hos Internasjonalt Servicekontor, som hvert år sender omtrent 60 lærlinger fra Hedmark og Oppland på praksisopphold i utlandet. Hun er selv glad i å reise, har bodd hos vertskapsfamilie i USA og i april kom hun hjem fra sitt tre-måneders praksisopphold i Barcelona.

Hvorfor valgte du reiselivsfaget?
Foreldrene mine oppfordret meg til å ta fagbrev. Tre år til med allmennkunnskap føltes ikke riktig og jeg så for meg en jobb innen reiseliv.

Hvilke jobb- og utviklingsmuligheter tror du fagretningen din kan gi deg?
Salg, markedsføring, kassaoppgjør og vertskapsrollen er noen viktige elementer i reiselivsutdannelsen. Jeg tror det er kunnskaper som er gode å ha med seg uansett hva man skal videre.

Arrangement er jo en veldig spennende del av reiselivet! 

Jeg har tenkt litt på å studere videre og bli språklærer eller lærer innen reiselivsfaget. Uansett hva jeg ender med er jeg veldig glad for at jeg valgte reiselivsfaget. Jeg har utviklet meg mye gjennom å den praktiske erfaringen som utdannelsen gir. 

Hva gjør du som lærling på Internasjonalt Servicekontor?
Her får jeg gjøre en del av kontorarbeidet. Veilederne mine har også skaffet meg noe praksis på turistkontoret på Gjøvik, og for et par uker siden var jeg med som arrangør på Gjøvikmarken. Da hadde jeg blant annet ansvar for artistene. Arrangement er jo en veldig spennende del av reiselivet! 

Får du reist litt også?
Ja! Hvert halvår skal vi besøke alle lærlingene som har praksis i utlandet gjennom Internasjonalt Servicekontor. I løpet av de to årene jeg er lærling skal jeg forhåpentligvis innom alle destinasjonene. Inntil videre har jeg vært med til Barcelona, England, Irland, Malta, Italia og Danmark.

Du har selv hatt praksisopphold i Barcelona. Hvordan var det å skulle reise dit?
Jeg var selvfølgelig litt spent på forhånd. Vi var en gruppe på fem stykker som reiste ned samtidig. Vi bodde i en slags studentbolig for internasjonale studenter. Selv om vi ikke kjente hverandre på forhånd ble vi veldig fort kjent, og vi holder fortsatt kontakten.

Hvordan var det å jobbe der? 
Det var veldig lærerikt. Først hadde vi tre uker språkkurs, deretter startet vi rett i jobb. Jeg jobbet i en bedrift som hadde ansvar for innkommende reiser til Spania. Der fikk jeg blant annet ansvar for å ta imot reservasjoner, skaffe samarbeid med norske reisebyråer og å være med på guidede turer.

Alle med yrkesfag kan søke, uansett retning. 

Har du en oppfordring til andre elever som vil ha praksisopphold i utlandet?
Ikke vær redd for å søke! Internasjonalt Servicekontor har gode samarbeidspartnere på hver destinasjon, som sørger for bolig og kontakt med arbeidsgiver. Oppholdet er gratis og man kan søke om stipend hos Lånekassen.

Alle med yrkesfag kan søke, uansett retning. Alle som søker tas inn til intervju og rundt seksti av disse får praksisplass. Det gjøres referansesjekk med arbeidsgiver og det aller viktigste er å ha lavt fravær, men motivasjon og faglig styrke er også en del av vurderingen.