- Vi må jobbe med det vi er best på

I 1890 begynte tipp-oldemor å ta imot besøkende på seteren i Jotunheimen. I dag er familiebedriften ved Besseggen et velkjent reisemål i Norge.

#205

Som vertinne på Bessheim Fjellstue byr må man fylle mange roller. Fotograf: KRISTOFFER MAELE THUESTAD

Publisert 05.12.17

Innlandet

- Enten måtte vi ta over driften, eller så måtte vi selge det.

Kari Lund var nyutdannet jurist da hun i 2005 bestemte seg for å overta. Seteren som ligger ved kanten av turmålet Besseggen hadde da vært i familien i 115 år.

- Jeg var egentlig ikke så god til å sitte på kontor uansett så det passet meg fint, smiler Kari.

"Alt-mulig-mennesket"

- Jeg skulle kanskje heller vært kokk eller elektriker, smiler hun.

Livet som seter-vertinne byr på mye variasjon. Ofte må Kari være både resepsjonist, vaktmester og markedsansvarlig på en og samme dag. Mye tid går også med til å sette sammen fagprogram og pakkehelger, slik at de også kan tiltrekke turister til fjellstua utenom høysesongene.

Norsk tradisjonskost

Jeg møter Kari på Bokhandel’n kafé i Vågå. Hun har tatt seg turen til bygda for å gjøre noen ærender.

- Det går litt tregt med jakta i år, men du skal få hjort fra oss i neste uke, sier ekspeditrisen til Kari.

Det går opp for meg at lokale råvarer trolig utgjør en viktig del av menyen i restauranten på Bessheim. Syv kokker er ansatt hos Bessheim på heltid, hele tre av dem er lærlinger. Det er bra!

Kari driver i dag Bessheim sammen med sin samboer Bjørn Ekerbakke. Bjørn er kokk og viktig for restauranten. Fotograf: KRISTOFFER MAELE THUESTAD

#205

- Mat er viktig. Den første gangen turistene kommer er det for å gå Besseggen, men det er kvaliteten på maten og servicen som gjør at gjestene kommer tilbake igjen, forklarer Kari. Tradisjonell norsk mat, som elg, hjort, rein og fjellaure er viktige ingredienser på menyen. Men veganske retter er sakte men sikkert på vei inn:

- Tidene forandrer seg. Vi ser særlig at flere utenlandske kunder vil ha veganermat, men jeg tror nok også det vil bli mer etterspurt av nordmenn i årene fremover.

Skal bli litt bedre hvert eneste år

Den skjønne naturen ved Besseggen og Sjodalen har alltid vært der, men det er først de siste ti årene at destinasjonen har blitt et verdenskjent turmål. Gjendesheim Turisthytte, som ligger ved den andre enden av Besseggen rapporterte i 2016 at de hadde hatt tidenes beste besøk. Det var faktisk det beste besøket som hadde vært på ei DNT-hytte noensinne.

At Besseggen er et viktig trekkplaster for trafikken på Bessheim er det nok ingen tvil om, men kanskje er også god drift på Bessheim et trekkplaster i seg selv?

- Vi prøver nå bare å drive på en bra måte så gjestene blir fornøyde. Vi skal bli litt bedre på det vi driver med hvert år, mener Kari og legger til at de også har en del dagsgjester som kommer innom, bare for å spise i restauranten.

Står sammen for å skape en bedre destinasjon 

Sist men ikke minst setter Kari og Bjørn sin lit på gode samarbeid med andre aktørene i området.

- Det er lurt å drive med det man er god på. Her på Bessheim er vi gode på mat og overnatting, men folk kommer jo først og fremst for naturen, så det er viktig for oss å samarbeide med andre. Vi har for eksempel gått i sammen om et høstferieprogram for å få flere turister i hit i høstsesongen, og det har virket!  

Men samarbeidet handler også om å bevare destinasjonen. De lokale bedriftene går blant annet sammen om å finansiere søppelrydding. 

- Vi vil ikke ha noe Lofoten-oppslag her på Besseggen, poenterer hun.