Birkebeinerspelet: - Vi går for terningkast syv!

Igjen vil de skape middelalderstemningen, de tøffe kampene, musikken og råskapen i Sør-Mesna ved Sjusjøen.

Camilla Li og Kristoffer Hauger stråler av entusiasme foran bordet hvor de viser oss skisser og bilder fra Birkebeinerspelet.

Camilla Li og Kristoffer Hauger er ikke som "gårdeiere flest". Flere filmskapere har fått øynene opp for gården, rytterne, hestene og skogene rundt etter innspillingen av Birkebeinerne. Fotograf: Ingvild Bergersen

Publisert 03.11.17

Innlandet

Man må bøye seg litt i støvet når man hører Kristoffer Hauger og Camilla Li fortelle om det de har skapt på gården Mesna. Her driver de Mesna Islandshest Senter og Mesnabakken Pensjonat. Nå er stedet i ferd med å bli en verdenskjent attraksjon.

Plutselig hadde vi hundre mennesker på gårdsplassen.

I 2016 var det premiere på den norske storfilmen Birkebeinerne. Hele verden ble vitner til ryttere og hester i råe kampscener i landskapet ved Mesna. Disse var håndplukket og opptrent av Kristoffer og Camilla.

Birkebeinerne

Birkebeinerne er en norsk historisk dramafilm (2016) som er basert på den virkelige historien om birkebeinernes flukt for å redde kongesønnen Håkon Håkonsson fra Baglerne på starten av 1200-tallet. Store deler av flukten skal ha gått gjennom Opplandene (dagens Oppland og Hedmark).

Fra null til hundre på få måneder

- Å være med på innspillingen av Birkebeinerne var utrolig spennende. Plutselig hadde vi hundre mennesker på gårdsplassen.

Det er ikke hver dag Kristoffer og Camilla har så høy trafikk på det ellers stille tunet som møter oss når vi tar av fra veien. Det er slutten av oktober og landskapet er allerede dekket av snø.  

Vi sitter i festlokalene på låven, med utsikt utover området hvor filmen er innspilt. I februar 2017, nøyaktig ett år etter filmpremieren, gjenskapte Kristoffer og Camilla filmopplevelsen gjennom Birkebeinerspelet.

Gjentar suksessen

Kritikerne gav spelet terningkast seks. ”Det råeste spelet Norge har opplevd”, skrev Byavisa Lillehammer. Kristoffer og Camilla oppfordrer anmelderne til å finne frem flere terninger når suksessen skal gjentas i februar:

- Råskapen og stemningen skal være enda sterkere enn i fjor. Allerede når publikum ankommer parkeringsplassen skal de tre inn i en ny verden. Det blir fakkeltog, det blir matboder, marked, magisk korsang og kraftfull musikk. Baglere og birkebeinere med imponerende rytterkunster vil følge publikum underveis. Det blir helt rått!

Se mer på Birkebeinerspelet.no

Kristoffer og Camilla var selv med som ryttere i filmen og i spelet og har hatt ansvar for utvelgelse av hester og opplæring av skuespillerne. Fotograf: Ian Brodie

#205

..å skape filmturisme etter innspillingen av Ringenes Herre 

Fra hobittverden i New Zealand til Mesna på Hedmarken

- Spelet startet egentlig med at vi satt igjen med flere små middelalderhytter etter filminnspillingen.  

Paret ville ikke vrake hyttene og gikk i tenkeboksen for å finne en fornuftig måte å bruke dem på.

- Så kom vi i kontakt med Ian Brodie, som har jobbet med å skape filmturisme etter innspillingen av Ringenes Herre på New Zealand. Da kom ideen om Birkebeinerspelet opp.

Høsten 2016 fikk de godkjenning av Paradox Film til å bruke filmmanuset skrevet av Ravn Lanesskog. Birkebeinerskuespiller Åsmund B. Eike takket ja til jobben som regissør og bearbeidet filmmanuset til et spel.

Norges eneste vinterspel

- Vi ante egentlig ikke hva vi gikk til.

Ville folk sitte ute en kald vinterkveld? Hadde budskapet nådd ut? Hvor mange ville egentlig komme? Hundre stykker? Eller kanskje fem hundre?

- På premierekvelden stod vi langt ute på isen med hestene i mørket, iført baglerkostymer og ventet spent. Og så plutselig bare veltet det mennesker innover gårdstunet.

To tusen tilskuere møtte opp for å se vinterspelet. Mye takket være markedsføring og støtte fra Visit Sjusjøen og Visit Lillehammer, mener paret. 

- Og ikke minst sønnene våre Lage og Sondre Li Hauger. Uten deres engasjement hadde vi ikke turt å satse.

Omringet av mørket kunne man ta og føle på stemningen under spelet i februar. Oppslutningen var over all forventning. Fotograf: Ian Brodie

#205

Vi ønsker å engasjere flere aktører som kan høste av spelet.

Vil skape ringvirkninger for regionen

- I sommer hadde vi besøk av en amerikansk familie. De kom hit for å ri på hestene som de hadde sett i filmen. Dette er ”filmturisme” som vi vil skape mer av, forklarer Kristoffer.

Spelet skal bli en årlig suksess og flere filmskapere har fått øynene opp for gården, rytterne, hestene og skogene rundt. Nå begynner jobben med å bygge en robust organisasjon som kan vokse:

- Vi ønsker å engasjere flere aktører som kan høste av spelet. Vi har for eksempel avtale med Clarion Hotel på Lillehammer som setter opp pakketurer sammen med oss. Kanskje kan flere lignende samarbeid bidra til å trekke turister til vår region? Vi tar gjerne imot henvendelser og innspill, oppfordrer paret.

Dette er Birkebeinerspelets samarbeidspartnere og nøkkelpersoner Vis fakta Skjul fakta

Paradox Film og Ravn Lanesskog - manus, hytter , kostymer
Åsmund Brede Eike - regissør
Ian Brodie - mentor, fotograf, web, internasjonal døråpner
Innovasjon Norge - støtte til mentor
Kunnskapsparken Hedmark
Alex Asensi - video
Kristoffer Damskau - logo
John Stenersen - musikk
Arrco - lys og lyd
Ingerid Almaas - web og design
Robban Follin - stunt/fight koordinator
Destinasjon Sjusjøen - markedsføring og oppbacking
Visit Lillehammer - markedsføring
Almenningene i området - tribune og markedsføring
Clarion Collection Hotel Hammer Lillehammer - hotellpakker og markedsføring
Amund Andreas Kleppan - trommeslager
Ringsaker kommune

- Spel er dugnadsarbeid og takket være gode venner og naboer som stiller opp har dette latt seg gjøre. Stor takk til skuespillere, ryttere, fightere, kusk og hjelpemannskap.

 

 
Birkebeinerpelet på Facebook
Birkebeinerspelet på Instagram 

Kontakt oss

Ingvild Bergersen

Rådgiver

NHO Innlandet

ingvild.bergersen@nho.no
Mobil
92895757