Byggingen av verdens høyeste trehus er i gang!

Arthur Buchardt håper ikke verdensrekorden holder så lenge.

#205

Moelven Limtre står bak konstruksjonene i verdens høyeste trebygg. I dag startet arbeidet på byggeplassen. Her er administrerende direktør Rune Abrahamsen. Fotograf: Ingvild Bergersen

Publisert 05.09.17

Innlandet

I april startet Moelven Limtre produksjonen av bærekonstruksjoner til det som skal bli verdens høyeste trebygg. I går gikk startskuddet på byggeplassen. 

- Her skjer ting fort!

Arthur Buchardt er mannen bak bygget. Han peker på byggeplassen, hvor oppsetting av første byggetrinn allerede er i full gang.

- Alt dette har skjedd på ett døgn, uttrykker han. 

Kortreist kunnskap og kortreiste materialer

Mange vil nok si at Innlandet er Norges tre-hovedstad. Her utvinner vi mer skog enn noe annet sted i Norge. På Innlandet sitter også noen av menneskene med landets beste kompetanse på trebygg. Best i verden, mener Buchart og viser til Rune Abrahamsen, administrerende direktør i Moelven Limtre AS. Ifølge Buchardt er Rune den som kan mest i verden når det gjelder konstruksjon av høye trehus.

Bærekonstruksjonene er utviklet av Moelven Limtre i samarbeid med Sweco. 

Etter ett døgn er de allerede godt i gang med første byggetrinn i Brumunddal. Fotograf: Ingvild Bergersen

#205

Viktig for å nå klimamålene

Bygningen har et Co2-avtrykk som er 50-60 prosent lavere enn et alternativt bygg i stål og betong. Ifølge Buchardt står byggebransjen for 40% av Co2-utslippene i Norge og i verden for øvrig. Dermed er bygging i tre viktig for at vi skal kunne nå klimamålene, forklarer han.

- Regjeringskvartalet kan bygges i tre. Til og med et nytt storsykehus kan bygges i tre, poengterer han og viser til at politikerne må følge opp de løftene de har gitt i Paris-avtalen.

Dermed håper han også at noen andre sørger for å slå hans egen verdensrekord ganske snart. 

Den 1. mars 2019 er bygget innflyttingsklart. Vi gleder oss til fortsettelsen og heier trebyggene velkommen til Innlandet!