Curida: EØS gir godkjennelse i hele EU

Legemiddelprodusenten Curida AS mener EØS-avtalen er helt avgjørende for at de skal kunne lykkes i å eksportere til EU-markedet.

#205

NHO Morgenkaffe om europapolitikk. Fra venstre: Leif Rune Skymoen (Curida), Espen Barth Eide (Ap), Ingvild Stub (H) og Rønnaug Sægrov Mysterud (Hydro).

Publisert 26.09.17

Innlandet

Elverumsbedriften eksporterer 80 prosent av det de produserer til EU. Derfor er de helt avhengig av god markedsadgang. Men ikke bare frihandel:

- Når vi er godkjent av norske myndigheter for å produsere legemidler her hjemme, så er vi også godkjent i EU – på grunn av EØS-avtalen, sa Leif Rune Skymoen, adm. direktør i Curida, da han tirsdag deltok på NHO Morgenkaffe.

Curida driver særlig kontraktsproduksjon av flytende legemidler, i fabrikklokaler som ansatte overtok i 2013, da japanske Takeda Nycomed trakk seg ut. I dag er de 60 ansatte.

- Hele helsenæringen kan bli viktig fremover. Da er også fri bevegelse av arbeidskraft viktig, for å få den rette kompetansen, sier Skymoen.

Norge må stille med posisjoner

Også Hydro deltok på frokostmøtet, med leder for sitt Brusselkontor Rønnaug Sægrov Mysterud. Med Hydros kjøp av Sapa er selskapet nå i alle europeiske land. Derfor er både EØS-avtalen og å være tilstede i Brussel svært viktig for Hydro, ifølge Sægrov Mysterud, som peker på alt fra energipakke og kvotesystemet ETS, til handelspolitikk og sirkulærøkonomi.

Men hun opplever, selv om Norge ofte er tilstede i ulike fora i EU-hovedstaden, at man stiller uten posisjoner: - Følg agendaen og ha en posisjon på de sakene som går der.

Nupi-direktør Ulf Sverdrup og kommentator Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv tegnet innledningsvis sitt bilde av Europa - etter brexit og en rekke europeiske valg, inkludert det norske. "Suverent usikkert", var Wiedswangs omtale av utviklingen, ikke minst av brexit-prosessen.

Ikke tull med EØS-avtalen nå

Enigheten var stor, både blant innledere og i det politiske panelet etterpå, om at nå er det ihvertfall ikke tidspunkt for å skape usikkerhet om norsk tilknytning til EU. Ifølge Sverdrup har EU "hverken tid eller energi til noe som helst med Norge nå".

Aps nyvalgte stortingsrepresentant, og tidligere utenriks- og forsvarsminister, Espen Barth Eide, fulgte opp: - Det kan ikke tenkes dårligere tidspunkt enn nå, å følge opp brexit for å prøve å oppnå nye fordeler.

Politikerpanelet besto forøvrig av generalsekretær i KrF, tidligere utviklingsminister, Hilde Frafjord Johnson, og statssekretær på Statsministerens kontor, Ingvild Stub.