Dobbel positiv effekt for reiselivet i Innlandet

Lav kronekurs slår positivt ut for reiselivet ved at både nordmenn og utenlandske turister velger å feriere i Norge. Både Sjusjøen, Beitostølen og Trysil melder om økt etterspørsel.

Regiondirektør i NHO Innlandet, Åge Skinstad, sier lav kronekurs gir dobbel positiv effekt for reiselivet. - Dette er et mulighetsrom for Innlandet der reiselivsnæringen er såpass sentral, sier Skinstad. Foto: Linn Alicia Slora Kristiansen.

Regiondirektør i NHO Innlandet, Åge Skinstad, sier lav kronekurs gir dobbel positiv effekt for reiselivet. - Et mulighetsrom for Innlandet der reiselivsnæringen er sentral, sier Skinstad. Foto: Linn Alicia Slora Kristiansen.

Publisert 01.03.16

Innlandet

Nyhetsbildet er preget av dystre utsikter i norsk økonomi med lavere lønnsvekst, lavere oljeinvesteringer og høyere ledighet. Imidlertid er det ikke alle bransjer og regioner som taper på den økonomiske situasjonen i Norge.

Dobbel gevinst for reiselivet

Regiondirektør i NHO Innlandet, Åge Skinstad, sier lav kronekurs gir dobbel positiv effekt for reiselivet.

- Det blir rimeligere for nordmenn å feriere hjemme enn å reise til utlandet, og billigere for utenlandske turister å feriere i Norge. I tillegg preges nyhetsbildet av uroligheter som gjør at flere velger å tilbringe ferien i rolige omgivelser, sier han.

Skinstad konstaterer at Innlandet som helhet er relativt skjermet fra nedgangen i oljeindustrien i forhold til regionene på vestlandet.

Stor pågang på Sjusjøen

Karianne Rustad er eier og driver av Rustad Hotell og Fjellstue på Sjusjøen. Hun sier de har hatt stor pågang denne vinteren, og flere gjester opplyser at det er interessant å besøke Norge og Sjusjøen grunnet lav kronekurs.


- De utenlandske turistene har vært tidlig ute med bestillinger, derfor har vi hatt tilnærmet fullt belegg i vinter. Dette er svært positivt for oss, og vi er veldig glade for pågangen og interessen!

Rustad mener Sjusjøen har et enormt potensiale for reiselivet fremover, både for vinter- og sommeraktiviteter.

-Det er mange som vil være på Sjusjøen, og etterspørselen etter hytter i området er stor. Sjusjøen er i toppklasse som fritids- og rekreasjonsområde, sier hun.

Sjusjøen, vinterbilde. Foto: Karianne Rustad.

 

Økt booking i Trysil

Administrerende direktør ved Radisson Blu Resort Trysil, Pontus Åkesson, konstaterer at lav kronekurs har bidratt positivt for bookingen denne sesongen. Åkesson anslår om lag tre til fem prosent økning grunnet svakere krone. Primært har utenlandske gjester fra England og Sverige stått for den største økningen.

- Vi tror på en positiv utvikling i årene fremover med svak krone. Særlig barmarksesongen kan få et betydelig løft av denne effekten, sier Åkesson.

Administrerende direktør ved Radisson Blu Resort Trysil, Pontus Åkesson.

Svak krone er positivt for Beitostølen

Atle Hovi er direktør ved Beitostølen Resort. Hovi opplyser at Beitostølen har hatt sterk vekst både fra det internasjonale- og det norske markedet denne sesongen. Hovi sier det er spesielt turister fra Danmark og England som gir størst utslag.

-Danskene kommer med sin hundrelapp og får 130 norske kroner, av den grunn har vi god vekst fra utlandet. Når det gjelder hjemmemarkedet har vi fått tilbakemelding fra norske gjester om at de dropper utenlandsturen og ferierer på Beitostølen. Den svake krona gjør at nordmenn får mindre valuta for krona i utlandet, dette er positivt for oss, sier Hovi.

Atle Hovi, direktør ved Beitostølen Resort. Hovi er fornøyd med god vekst. Foto: Åge Skinstad.

- Reiselivet er fremtidens næring i Norge

Hovi er svært positiv til mulighetene for reiselivet fremover, og sier reiselivet er fremtidens næring i Norge. Han begrunner dette med at reiselivet aldri kommer til å gå tom for opplevelser i forhold til eksempelvis olje som er avhengig av tidsbegrensede ressurser.

-Reiselivet er en evigvarende næring og det vil være umulig å flagge ut Jotunheimen, Besseggen eller Beitostølen. All verdiskapning blir i Norge. Klimaet kommer til å få enda større betydning for vinterturismen, og vi har gode snøforhold i forhold til våre konkurrenter i Alpene, sier han.

Hovi mener god tilgang til nye markeder er nøkkelen for vekst. Han trekker frem Fagernes Lufthavn som blir Norges første rendyrkede charterflyplas.

-Flyplassen kan gi store muligheter fra det internasjonale markedet. Vi jobber kontinuerlig for å skape gode opplevelser ved alle årstider til både norske og internasjonale gjester, avslutter han.

Beitostølen. Foto: Atle Hovi.