En verden av aluminium på Raufoss

Åge Skinstad synes det er stas at en av Europas mest moderne bilfabrikker ligger i vår region. Med et besøk hos Neuman Aluminium blir vi introdusert for en verden av aluminium, innovasjon og moderne teknologi.

Åge Skinstad, fabrikksjefen og produksjonssjefen står rundt en kasse med hjuloppheng.

Neuman Aluminium Raufoss leverer hjuloppheng til blant annet Volvo og Jaguar. Fabrikksjef Christopher Braaten og produksjonssjef Thomas Wasenden viser her frem et ferdig produkt. Fotograf: Kjersti Granåsen

Publisert 03.07.17

Innlandet

Har levert over 15 millioner kuleledd uten reklamasjoner

Neuman Aluminium Raufoss leverer hjuloppheng til blant annet Volvo og Jaguar. Dette er ikke kontrakter man får dersom man ikke kan levere produkter av ypperste kvalitet. Det er dermed heller ikke overraskende at presisjon og kvalitet står i fokus hos Neuman Aluminium. Allikevel må det sies at vi blir meget imponerte over å høre at fabrikken har levert over 15 millioner kuleledd uten å ha mottatt en eneste alvorlig reklamasjon! Skinstad legger ikke skjul på sin fasinasjon:  

- Det er svært interessant å besøke en av Europas mest moderne bildelfabrikker. Innlandet har mange interessante og fremoverlente bedrifter og arbeidsplasser. Det er viktig at vi viser disse fremover.

Fra Kina til Norge

I fabrikken på Raufoss er automatisering tatt til et nytt nivå, med roboter som jobber hardt for å sikre at produksjonen gjennomføres på en effektiv måte.

Ekstra spennende er det at Neuman Aluminium nylig har utvidet produksjonen i Norge, ved å flytte en avdeling fra Kina til Gjøvik. Mens kineserne produserer et hjuloppheng på 90 sekunder med 40 mann, klarer Raufossbedriften den samme oppgaven på 25 sekunder, med kun 16 mann. Imponerende! Dermed har bedriften nå både en fabrikk på Raufoss, og en i Hunndalen på Gjøvik.

Jobber «smart»

Det er innovative mennesker i en sterk prestasjons-kultur 

Ved hjelp av moderne teknologi, og dyktige folk som kan bruke teknologien klarer altså Neuman Aluminium å «utkonkurrere» lavkostlandene. Daglig leder Christopher Braathen, kaller det å jobbe smart. De jobber faktisk så smart at de var nominert til den prestisjefulle kåringen «Norges smarteste industribedrift» både i 2016 og i 2017. Flere Raufossbedrifter har tidligere også vært nominert, og i 2015 stakk gassbeholderprodusenten Hexagon Ragasco av med seieren. Det er tydelig at «smartness» er en av kjernene i industriparken på Raufoss.

 «Det er evnen til å arbeide smartere som avgjør hvordan det går med landet vårt når oljeinntektene flater ut (…) Vår konkurransekraft kommer ikke fra naturgitte fortrinn. Det er innovative mennesker i en sterk prestasjonskultur som gjør at vi vinner», kommenterer Christopher M. Braathen på Raufoss industripark sine hjemmesider.

 

Fabrikkens måltavle bidrar til bedre effektivitet, flyt og kommunikasjon. Fotograf: Kjersti Granåsen

#205

Eksportbedriftene skaper arbeidsplasser i Gjøvikregionen

Undersøkelser viser at en eksportrettet industriarbeidsplass genererer tre til fire arbeidsplasser i nærområdet. På Innlandet har vi mange bedrifter som lever av eksport, og størsteparten av disse arbeidsplassene ligger i Gjøvikregionen. Klyngen på Raufoss er den sterkeste motoren for arbeidsplasser i hele vest-oppland og opp imot 1500 arbeidsplasser i industriparken på Raufoss er basert på eksport til bilindustrien!

Å si opp EØS-avtalen er som å tisse i buksa for å holde varmen

EØS-avtalen er en viktig motor for å forenkle eksportvirksomheten og for å sikre at norske produkter beholder sin konkurransedyktighet. Derfor mener vi i NHO Innlandet at avtalen bør få bestå.