Flere dataangrep på Innlandet: - Må begynne å se alvoret!

Du vasker kanskje hendende for å unngå influensavirus, men hva gjør du for å beskytte deg mot datavirus? Hyppigheten av angrep øker.

#205

NorSIS på Gjøvik leverer en rekke verktøy som kan hjelpe små bedrifter å komme i gang med datasikkerheten. Foto: Ingvild Bergersen / Pexels

Publisert 26.11.17

Innlandet

Løsepengekrav ved Nord-Gudbrandsdal videregående skole, dataangrep hos Montér på Dal og gjentakende forsøk på å hacke Nammo på Raufoss. Eksemplene begynner å bli mange. 

- Den beste vaksinen mot datavirus er datasikkerhet og digital dømmekraft, forklarer Tonje Vik Jevard i Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS). I Teknologiveien på Gjøvik jobber hun og syv andre ansatte for å forebygge dataangrep i hele Norge. 

Dette er Norsis

NorSIS ble opprinnelig opprettet som et treårig prøveprosjekt, i tråd med anbefalinger gitt av Sårbarhetsutvalget, ledet av Kåre Willoch. Prosjektet ble igangsatt på initiativ fra Nærings- og handelsdepartementet. I dag er de en uavhengig organisasjon som arbeider for økt kunnskap om informasjonssikkerhet.

Små- og mellomstore bedrifter har blitt mer attraktive mål for kriminelle.

- Så lenge man er på nett spiller det ingen rolle om man er liten eller stor. Små bedrifter kan i noen tilfeller være mer utsatt enn de største, nettopp fordi de ikke anser seg selv som typiske mål.

Hva går disse angrepene ut på?

- Ofte er det snakk om svindel eller utpressing. Løsepengevirus har blitt mer hyppig. Det starter ofte med at man laster ned viruset etter å ha klikket på en link i en e-post, deretter krypterer viruset alle filene på maskinen og du kreves for penger for å få tilgang til filene dine igjen.

6 grunner til at små-og mellomstore bedrifter er utsatt for datakriminalitet

Løsepenger som en forretningsmodell

I mange tilfeller får du heller ikke tilgang til filene

Dagens svindlere utvikler programvare med enkelt brukergrensesnitt, som gjør det «lett» for rammede bedrifter å betale løsepenger. Mange velger å betale hackerne for å unngå å miste tilgangen til filer på maskinen.

NorSIS oppfordrer til gjengjeld ingen å betale løsepenger:

- Det bidrar til å sponse videre kriminalitet. I mange tilfeller får du heller ikke tilgang til filene selv om du betaler.

De ansattes forståelse er viktig

Hvis du har god netthygiene og holder dine digitale enheter oppdatert vil du heller ikke bli en kilde til videre spredning av virus.

- Ha gode systemer for sikkerhetskopiering, bruk de offisielle kanalene når du laster ned, vær kritisk til lenker og vedlegg i eposter og SMS og gi beskjed til politiet dersom du blir utsatt for noe kriminelt på nett, er oppfordringen fra Jevard.

Og ikke minst, ta i bruk verktøyene som NorSIS leverer!

- Vi lager opplæringspakker og har også en nettbutikk med effekter som kan brukes for å oppfordre de ansatte til å ta nettvett på alvor. Vi prøver å bruke humor og folkelighet for å gjøre temaet mer spennende for folk flest.

Hver eneste oktober skjer det

Nesten alle har hørt om Rosa sløyfe-aksjonen. Bare 8-11 prosent har til sammenligning hørt om Nasjonal sikkerhetsmåned, som har vært arrangert hver eneste oktober siden 2011.

- Man må tenke på sikkerhet hele året, men en gang i året gjør vi det til en begivenhet. Formålet er å oppfordre folk, foreldre, lærere, politikere, ledere, alle egentlig, til å tenke på informasjonssikkerhet.

Bevisstheten øker, men det er fortsatt en lang vei å gå mener Jevard:

- Dataene fra årets sikkerhetsmåned viser at antall små bedrifter som har tatt våre tilbud i bruk har økt med 59 prosent. Men det totale antallet bedrifter som benytter tilbudene er allikevel svimlende lavt.

Svindel og datavirus må «avskammes»

Svindel og ID-tyveri skjer overalt hele tiden

Som et tiltak for økt bevissthet oppfordrer NorSIS til at informasjonssikkerhet blir en del av utdannelsessystemet:

- Våre barn må lære seg digital dømmekraft. Vi ser at gutter er mer nysgjerrige og interesserte, men vi må få med oss jenter også. Nesten alle har opplevd ubehagelige hendelser på internett, men ikke alle tør å fortelle det til andre.

- Svindel og ID-tyveri skjer overalt hele tiden, så det er ingen grunn til å skamme seg hvis man blir rammet, poengterer Jevard.

Råd og veiledning om sikrere bruk av internett

Slettmeg.no - veiledning for de som føler seg krenket på nett

 

 

oppfordre de ansatte til å ta nettvett på alvor.