Her er valgene som kan sikre karrieren

Mangel på riktig kompetanse hindrer bedrifter på Innlandet i å vokse. Bør vi velge utdannelse med hodet eller hjertet?

#205

Arbeidsgivere etterspør folk med yrkesfaglig bakgrunn. Foto: istockphoto

Publisert 03.10.17

Innlandet, Vi mener

Å få folk ut i arbeid er viktig for økonomien i Norge. Faktisk anslår NHOs sjefsøkonom at det må skapes 1 million nye jobber hvis vi skal dekke tapet fra lavere oljeinntekter og høyere omsorgsutgifter.

Heldigvis har vi bedrifter og næringer i vekst på Innlandet, som er sultne på å få tak i riktig kompetanse. Velger man riktig utdannelse kan femtiden se lys ut mener arbeidsgiverne.

Praktisk utdannelse er hot

Selv om teoretisk utdannelse også er nyttig, er det ingen tvil om at yrkesrettede utdannelser er de aller hotteste. Mulighetene er også mange. Daglig leder i Bakehuset AS, direktør i TINE Meierier i Brumunddal, daglig leder i Sulland-gruppen og daglig leder i Evensen & Evensen er noen eksempler på ledere i vår region, som har gått yrkesfag. 

- De beste har fagbrev i bunn

- De beste prosjektlederne er de som har praktisk erfaring fra byggeplass, og som senere har bygget på med en ingeniørutdannelse. Har man fagbrev kreves det i mange tilfeller bare et sommerkurs for å komme inn på NTNU.

Det mener Petter Evensen. Han har svennebrev, teknisk fagskole og mesterbrev og er i dag daglig leder av entreprenørfirmaet Evensen & Evensen på Lillehammer. 

Prosjektleder Rolf Gjerdrum er enig med Petter. Han har selv teknisk utdannelse, uten yrkesfaglig bakgrunn. Han mener allikevel at de som har gått yrkesfag ofte har lettere for å se løsningsalternativer tidlig i sin karriere.  

Denne kompetansen er mest ettertraktet

Usikker på hva fagskole er?

Fagskoleutdanning er yrkesrettede utdanninger, på et halvt til to år, som kan tas i bruk direkte i arbeidslivet. For å komme inn på fagskole kreves yrkesfaglig kompetanse, generell studiekompetanse eller realkompetanse. 

Fagskolen Innlandet er Norges aller største fagskole.

Hvert eneste år spør vi i NHO hva slags kompetanse bedriftene mangler. Resultatene viser at:

  • Det på landsbasis, og særlig på Innlandet, er størst behov for medarbeidere med yrkesfaglig bakgrunn. 
  • Fagskoleutdanning kan bli "A-laget" i morgendagens arbeidsliv. Digitalisering vil gi et økt behov for medarbeidere som har fagskolebakgrunn. 

De fagretningene som bedriftene på Innlandet uttrykker at de trenger aller mest av er teknikk og industriell produksjon, elektrofag, bygg- og anleggsteknikk, service og samferdsel, restaurant- og matfag. 

Kokkemangel gir store muligheter for kjøkken-talenter

- Utdann deg til kokk og du er garantert jobb, har NHO Reiselivs Kristin Krohn Devold uttalt.

NAVs tall viser at det mangler 850 kokker i Norge. Mat-, Restaurant- og reiselivsnæringen på Innlandet er særdeles stor, så her er det mange muligheter. På Innlandet er også alle garantert læreplass, dersom de har karakteren 3- eller høyere i programfagene, og 2 eller høyere i allmennfagene.

På lærlingekompaniet sine hjemmesider ligger mer informasjon om mulighetene innen disse fagene. 

Besøk Lærlingekompaniet Innlandet 

Kontakt oss

Ingvild Bergersen

Rådgiver

NHO Innlandet

ingvild.bergersen@nho.no
Mobil
92895757