Jentene er i et klart mindretall

Det er langt mellom dem i flere teknologiyrker på Innlandet, men behovet er stort.

Imbjørg monterer ledninger i et hus.

Som elektrolærling får Imbjørg Høghaugen ting til å virke. Foto: Privat

Publisert 23.11.17

Innlandet

..ikke er noe sted å sette håndvesken i bilen 

- Vi gjør så mye spennende hver eneste dag Forklarer Anita «robotrektoren» Hager. Hun er daglig leder i Intek på Raufoss.

Hun synes det er synd at ikke jenter interesserer seg for teknologi. Resultatet er at den teknologien vi omgir oss med er tilpasset menn, mener hun:

- At det for eksempel ikke er noe sted å sette håndvesken i en bil er et konkret eksempel. 

Hun frykter mangel på jenter blir en ond spiral, hvor jenters interesse for teknologi blir dårligere, nettopp fordi dagens teknologi ikke appellerer til dem. 

Anita Hager snakket om Jenter og Teknologi for flere hundre ungdomsskolejenter denne uken. Fotograf: Ingvild Bergersen

#205

Kristine (29) er elektroinstallatør og stolt av det!

Det er altfor få som vet at man kan bli ingeniør selv om man går yrkesfag

Hvorfor har du valgt ditt yrke?

- Hvorfor ikke? Jeg liker å sette ting i sammen og å få det til å virke. Det er en tilfredsstillende å kunne se umiddelbare resultater av det man gjør.

På kontoret til Kristine henger fagbrevet på hedersplassen. For henne er det en bekreftelse på at hun tok riktig valg. Etter endt fagbrev har Kristine gått på fagskole og blitt fagskoleingeniør og tatt installatørprøven. I dag jobber hun som fagansvarlig hos Eløk Installasjon på Otta.

- Det er altfor få som vet at man kan bli ingeniør selv om man går yrkesfag, mener hun. 

Amal: - Du trenger jo ikke være god på teknologi for å velge det!

- Vi går jo på skolen for å lære oss å bli gode på teknologi, så det er en myte når jenter føler de ikke er gode nok til å velge det, forklarer Amal Issa.

Amal er anleggsleder hos Betonmast. Det innebærer blant annet mye prosjektstyring og oppfølging av bygningsarbeidere og andre samarbeidspartnere i byggeprosjektene.

- Jeg var egentlig sikker på at jeg ville bli lege, men etter hvert fant jeg ut at jeg ville ha en mer oppmuntrende hverdag. Som byggingeniør får man være med på å ta i bruk ny, håndfast teknologi i nye høyteknologiske bygg. Det er kjempekult! 

Amal Issa mener jenter bør tenke seg om en ekstra gang før de tar valget om studiet. Fotograf: Ingvild Bergersen

#205

Vi må rekruttere fra HELE befolkningen

- Jenter tenker litt annerledes. For å skape noe som er enda større trenger vi derfor god kjønnsbalanse, kommenterer robotrektoren Anita.

NHOs regiondirektør Åge Skinstad er enig:

- Hvis jentene ikke henger med har vi jo bare halvparten av befolkningen  å velge blant. Hvis den kanskje flinkeste halvparten ikke er med i det utvalget har bedriftene en utfordring når de skal hevde seg internasjonalt. 

Se innslag fra NRK her (ca. midt ut i sendingen): 

 

- Jenter tenker litt annerledes.