Kan VR-teknologi gjøre matte kult?

«Plutselig står jeg bak et kasseapparat. Jeg har en prisliste på venstre side og en stabel varer på høyre side. Så er det tur for å bla frem gangekunnskapene». Det er slik det føles å regne med VR-briller på.

Åge Skinstad med VR-briller på

Forholdene ligger til rette for at Innlandet kan ta ledertrøyen på dette feltet, mener Skinstad. Fotograf: Linn Alicia S. Kristiansen

Publisert 04.07.17

Innlandet

Kan man bli hekta på matte med VR? Det sies at dagens unge trenger mer stimuli og «action» for å holde konsentrasjonen. Tidligere i år ble en 5. klasse på Hanstad skole i Elverum den første i Norge til å lære matematikk i en virtuell verden.

Prosjektet er et samarbeid mellom Hamar-bedriften Making View, Innit og Kommuneforlaget. Det er det største skrittet Making View så langt har tatt for å skape en virtuell læringsplattform. 

Åpning av VR-showroom og VR-studie på Elverum

Jeg tar brillene på og blir tatt med til en gate.  

NHO Innlandet fikk prøve teknologien under åpningen av EONs VR-showroom på Elverum i forrige uke. I tillegg til å løse matematikkoppgaver kunne man her også "oppleve" å fly i luftballong, eller å være tilskuer på Queens-konsert.

Lærerikt og morsomt

I frykt for at gangetabellen hadde gått i glemmeboken, valgte mange av konferansedeltakerne luftballong og Queens-konsert til fordel for matematikkoppgavene. Vi i NHO Innlandet kunne til gjengjeld ikke la mattespillet gå uprøvd. En morsom erfaring, mener kommunikasjonsrådgiver Ingvild Bergersen: 

Jeg tar brillene på og blir tatt med til en handlegate. Her kan jeg velge mellom å gå inn i en matbutikk eller en sportsbutikk. Jeg velger sportsbutikken. Plutselig står jeg bak et kasseapparat. Jeg har en prisliste på venstre side og en stabel varer på høyre side. Så er det tur for å bla frem gangekunnskapene og slå inn totalsummen på kassa. Pulsen stiger litt, i frykt for at gangetabellen har blitt litt rusten de siste årene. Jeg kommer meg allikevel helskinnet igjennom testen og får diamanter og drageegg som belønning. Dette var gøy!

Pulsen stiger litt når NHOs kommunikasjonsrådgiver Ingvild Bergersen skal teste mattekunnskapene. Foto: NHO 

#205

Kan tilrettelegge for hver enkelt elev

- Læreren kan følge med på hvor bra det går. Han kan se hvor raskt du svarer på oppgavene, hvilke typer oppgaver du strever med, progresjonen din, og mye annet, forklarer Making Views utstillere mens vi blir vist hvordan læreren kan styre vanskelighetsnivået for den enkelte elev.

«Hamar skal bli et kraftsentrum for VR-teknologi»

På Hamar har Making View og andre gründere arbeidet med VR i mer enn ti år. Hamar har i tillegg Norges største spillutviklingsmiljø, i tett tilknytning til Høgskolen i Innlandet. 

Godt samarbeid mellom kommuner, Høgskolen i Innlandet og lokale bedrifter skal gjøre Hamar og omegn ledende på VR. Fotograf: Hamarregionen Utvikling

#205

For kort tid siden uttalte Hamarregionens daglige leder Eli Bryhni i nettavisen Businessnorge.no at ambisjonene er høye. Etablering av et gründerhus og en VR-skole er allerede godt i gang. 

Innlandet ligger langt fremme i skoene

Innlandet kan ta ledertrøyen på dette feltet.. 

Tidligere i år skrev vi om gründerbedriften Vixel på Gjøvik som også er godt i gang med å utvikle VR-systemer for bedrifter i hele landet.

- Med tett relasjon til utdanningsmiljøer både i Oppland og Hedmark ligger forholdene til rette for at Innlandet kan ta ledertrøyen på dette feltet, mener Skinstad. 

Gjøviksgründer tar underholdningsteknologi inn i industrien 

Samarbeidet mellom sterke fagmiljøer i Making View og Vixel, samt NTNU og HINN har vist at det går an å samarbeide også på tvers av Mjøsa og over dagens fylkesgrenser.