- Vi vil skape et naturskjønt tilbud for alle

En seter og en budeie litt utenom det vanlige.

#205

På Kalven Seter vil de skape et lavterskeltilbud hvor familier kan komme og oppleve noe. Foto: Kalven Seter

Publisert 08.12.17

Innlandet

- Jeg kan ikke så mye om kyr, men jeg kan mjølke en kaffemaskin, flirer Anne-Mari Sandvær.

Sammen med mannen Øistein driver hun Kalven Seter, ved foten av Lemonsjøen i Jotunheimen. Midt i turløypene og naturskjønne omgivelser, ligger denne tradisjonelle, men allikevel litt spesielle seteren.

Jeg var fem år da jeg nøt min første kaffekopp

«Kaffikjerringa»

Det gnistrer i peisen inne i seterkafeen og Anne-Mari har satt kaffekjelen på ovnen for anledningen. På bordet bak oss ligger artikkelutklipp om seteren fra aviser og magasiner. «Kaffikjerringa» står det på et av utklippene. En passende tittel.

Det er ikke mye ved seteren som minner om kaffe. Bygningene, interiøret, vinduene, alt har et tilsynelatende tradisjonelt, norsk preg. Bortsett fra én viktig detalj: Den store kaffemaskinen.  

- Jeg var fem år da jeg nøt min første kaffekopp, forklarer Anne-Mari.

Lemonsjøen

Lemonsjøen er en fjellgrend i et fantastisk område i Jotunheimen med et levende kulturlandskap. Lemonsjønen ligger mellom Vågåmo og Valdresflya. Området byr på flotte naturopplevelser, aktiviteter og turmuligheter for hele familien sommer og vinter.

 

Urbant konsept med tradisjonelt preg

Det er ikke sjokkerende at kaffeelskeren Anne-Mari alltid har drømt om å starte en kaffebar. Men en kaffebar i ødemarken hadde hun nok aldri sett for seg.

Hun og ektemannen kjøpte seteren i 2001. Den gang var den forfallen og forsømt. Med støtte fra Norsk Kulturminnefond og god hjelp fra lokale håndverkere som kjenner de tradisjonelle byggeteknikkene, var seteren etter åtte år gjenopprettet i opprinnelig stil.

Så ble det dags for å finne en idé som kunne trekke folk til seters. 

Anne-Mari og Øistein ønsket å få til noe på seteren, så flere kunne se det flotte kulturminnet. Foto: Kalven Seter

#205

Kaffetørste turgåere

- Etter hvert gikk det opp for meg at det kanskje var nettopp her jeg skulle oppfylle baristadrømmen min. Det måtte da finnes mange kaffetørste turgåere og skigåere der ute!

Det hadde Anne-Mari rett i. Kafeen holder åpen i skoleferiene (bortsett fra jul). På de mest travle dagene står køen langt utover setertunet. Når kafeen er stengt jobber Anne-Mari som skolelærer. I tillegg har hun og mannen to små barn sammen. Det er tydelig at det aldri står stille i denne familien.

Verdens beste kaffe og vafler

Det er ikke bare kaffen som er ettersøkt på Kalven Seter. Kommentarene i gjesteboken avslører at kaffikjerringa har flere hemmeligheter på lur. «Helt magisk god kaffe og fortryllende vafler» står det ett sted. «Fenomenalt sted og kjempegode rømmevafler» står det på en annen side. Men også smoothien har falt i smak hos flere. «ENDELIG TILBAKE TIL VERDENS BESTE SMUDI», har Frederik skrevet i sjarmerende barneskrift.

Anne-Mari har fyrt opp i peisen for anledningen. Foto: Ingvild Bergersen

#205

Vi har 260 km med skispor!

En «bortgjemt» skidestinasjon

Området er særdeles vakkert og turmulighetene på Lemonsjøen er gode. Mange lokale ildsjeler står hardt på, for å skape en destinasjon for folk flest.

- Vi vil gjerne skape et naturskjønt lavterskeltilbud hvor familier kan komme og oppleve noe, uten at det koster skjorta, forklarer Anne-Maris ektemann. Han er selv ansvarlig for oppkjøring av skiløypene i området og kan bekrefte at Lemonsjøen kan tilby et løypenett på høyde med Sjusjøen.

- Vi har 260 km med skispor!

Lokale aktører i området samarbeider for å tiltrekke seg familier fra både inn- og utland. Seteren har et tett samarbeid med Lemonsjø Fjellstue og Hyttegrend. Fjellstuen, som forøvrig holder åpent hele romjulen, kan tilby overnatting, arrangementer og deilige retter i restauranten.

- De har en helt fabelaktig kokk og maten der er bedre enn et førsteklasses hotell, understreker Anne-Mari.

Lemonsjøen tilbyr er stort løypenett og alpinanlegg. Fotograf: Terje Rakke

#205