Månedens bedrift: Raufoss Technology AS

Raufoss Technology AS er en av 40 bedrifter beliggende i Raufoss industripark. Bedriften eies av Neuman Aluminium i Østerrike som inngår i den privateide CAG Holding. Raufoss Technology har en årlig omsetning på 260 millioner kroner og besitter 95 årsverk hvor rundt 20 - 25  av disse arbeider globalt, sier fabrikksjef Christopher Braathen.

Fabrikksjef Christopher Braathen

Publisert 30.10.14

Innlandet, Månedens bedrift

Raufoss Technology AS produserer hjuloppheng i aluminium til flere av verdens store premium bilmerker. Høy grad av automatisering, kunnskapsrike og flekisble medarbeidere, høy kvalitet, sofistikert produksjon, teknologi i verdensklasse og stadig innovasjon kjennetegner virksomheten.

 

Virksomhet i Kina og Canada

- Global satsning er i dag en vesentlig faktor for å lykkes som bildelleverandør, sier Braathen.I tillegg til fabrikken på Raufoss har vi produksjonsenheter i Montreal i Canada og i Suzhou i Kina. Det mest høyteknologiske foregår her på Raufoss, samt i Canada, mens en enklere prosess foregår i Kina, sier Braathen. – Vi er etterspurt på bakgrunn av vår tunge materialkompetanse innen aluminium, og det at vi utvikler innovative skreddersydde produkter i verdensklasse, fortsetter han. Fra vi får en ordre til vi begynner å produsere tar det rundt tre år med utvikling, mens serieproduksjon til en bilmodell typisk varer i 6-7 år. For tiden produserer vi 70 – 80 000 hjulopphengsdeler hver uke. Dette blir eksportert verden rundt til de største bilfabrikantene, sier Braathen.

Klyngesamarbeid er en suksessfaktor

NCE står for Norwegian Center of Expertise. Norge har i dag 12 sterke NCE klynger med bedrifter som konkurrerer globalt. - Vi er en del av NCE Raufoss, det nasjonale kompetansesenteret for vareproduserende industri, opplyser Braathen.
Samarbeid om forskning og utvikling, infrastruktur og kostnadsreduksjoner er avgjørende for å kunne drive globalt konkurranseutsatt industri i Norge. - Vi har regelmessige møter hvor vi tar opp saker som bringes videre til politikere, Forskningsrådet eller andre relevante aktører vi ønsker å nå, fortsetter Braathen. Klyngen har utviklet et felles kompetansesenter i selskapet SINTEF Raufoss Manufacturing AS. - Sintef har en unik kompetanse som vi i stor grad benytter oss av, særlig innen material- og formingsteknologi. Klyngesamarbeidet bidrar til økt attraktivitet på alle måter, og er helt klart en av våre styrker, sier Braathen.

Verdifullt NHO medlemskap

Raufoss Technology har vært medlem av NHO-familien siden 1995. NHO taler vår sak mot politiske myndigheter og vi får rådgivning blant annet i forbindelse med arbeidsrettslige spørsmål, sier Braathen. – Vi benytter oss i tillegg av NHO ved lokale lønnsforhandlinger, det er mange nyttige statistikker fra NHO som er relevant i denne sammenhengen, avslutter Braathen.