Med fast jobb smiler livet igjen

Inn og ut av småjobber og inn og ut av NAV. Selv med mer enn 100 sendte jobbsøknader var det lite respons fra arbeidsgivere når Viktor og Geir gikk arbeidsledige i mer enn to år.

Viktor og Geir skuer utover fabrikklokalene til Moelven Byggmodul Hjellum

Viktor og Geir var ufrivillig arbeidsledige i to år. - Det gjør noe med deg som menneske, forklarer de. Fotograf: Ingvild Bergersen

Publisert 03.04.17

Innlandet

Nå er de blant flere heldige som har fått fast jobb i Moelven Byggmodul Hjellum

Tungt å være arbeidsledig

Geir fikk «hull i CV’n» da det skulle nedbemannes på arbeidsplassen han hadde jobbet for i 12 år. I perioden 2014 og 2016 sendte han ut mer enn 100 jobbsøknader, uten hell. - Ingen arbeidsgivere syntes min CV var tiltalende. Å gå fra fast inntekt til å miste jobben er utfordrende, særlig når man har hus, kone og barn, forteller han.

En negativ spiral

Viktor var også lenge utenfor arbeidslivet. Tidligere hadde han gått på skole for å bli revisor. Som student tok han også sertifikat for buss og lastebil, og han kjørte for blant annet sporveiene i Oslo. - Men så flyttet jeg til Hamar i 2008, forklarer han. Det var midt i finanskrisen og jeg klarte ikke få noe fast. Så kom tvilen og deretter angst. Det er en negativ spiral.

Når vi spør om han tror ting kunne vært annerledes dersom han hadde fått jobb tidligere er svaret definitivt JA.

MjøsAnker er blant de beste i Norge på å få folk ut i jobb

MjøsAnker er en av NAVs private samarbeidspartnere. De hjelper mennesker utenfor arbeidslivet tilbake i jobb over 500 deltakere får årlig tilbud om arbeidstrening, arbeidsutprøving og kurs. Denne tilpassede oppfølgingen, og MjøsAnkers brede nettverk av samarbeidsbedrifter i Hedmark, gjorde at de i 2016 fikk 144 ut i lønnet jobb. Det gjør dem til en av de beste i Norge.

Moelven Byggmodul Hjellum gir folk en mulighet

Vi møter næringslivskontakt Per Edgar Johansen i MjøsAnker og fabrikksjef Karsten Tanem i Moelven Byggmodul Hjellum AS. Moelven Byggmodul er en av MjøsAnkers største lokale samarbeidspartnere. Bedriften bygger ferdige leilighetsmoduler i en stor fabrikk på Hjellum. Med en ordrereserve ut året og inn i 2018 er fabrikken snart oppe i 100 medarbeidere. Ca. 25 av dem er innleid på tiltak via MjøsAnker, eller andre samarbeidspartnere.  

Moelven Byggmodul Hjellum er en av MjøsAnkers viktigste samarbeidspartnere. Her er fabrikksjef Karsten Tanem (til høyre) og næringslivskontakt Per Edgar Johansen Fotograf: Ingvild Bergersen

Moelven Byggmodul Hjellum er en av MjøsAnkers viktigste samarbeidspartnere. Her er fabrikksjef Karsten Tanem (th) og næringslivskontakt Per Edgar Johansen

- Mjøsanker hjelper oss inn bakdøra

- Mjøsanker hjelper oss inn bakdørda. Hvis jeg hadde sendt min CV til Moelven Byggmodul på egenhånd hadde jeg heller aldri fått jobb her, forteller Geir som har tidligere erfaring fra bilpleiebransjen.

Både Viktor og Geir ble fort tilbudt fast jobb etter å ha vært på utprøving i Moelven Byggmodul. Fotograf: Ingvild Bergersen

Både Viktor og Geir ble fort tilbudt fast jobb etter å ha vært på utprøving i Moelven Byggmodul. Fotograf: Ingvild Bergersen Fotograf: Ingvild Bergersen

Viktor og Geir er i full sving på kjøkkenet i en av byggmodulene hos Moelven

Imponert over guttas arbeidsinnsats.

Karsten Tanem som er fabrikksjef i Moelven Byggmodul er imponert over guttas arbeidsinnsats. – Disse karene står på. De er blide, møter opp og jobber intenst. 

Geir og Viktors læringstakt er imponerende: - De startet med småjobber, nå er de på nivå med de andre her. De er pliktoppfyllende, glade og engasjerte, forklarer Tanem.

- Vi får tillit!

Viktor og Geir mener det er måten Moelven Byggmodul håndterer dem på, som har gitt dem selvtillit nok til å legge inn høygiret. De får tillit og føler seg som en del av arbeidsmiljøet. Det gir motivasjon og stå-på-vilje. 

- Jeg føler meg så heldig som har fått denne muligheten. Når jeg blir spurt om å jobbe overtid sier jeg ja. Det er kjempebra å bli spurt, for det betyr at de synes jeg gjør en god jobb, smiler Viktor.

NHO jobber for å få flere i jobb

MjøsAnker er som NHO-bedrift en del av NHOs rekrutteringsstrategi Ringer i Vannet. Strategien innebærer at medlemsbedrifter tegner avtaler med arbeidsinkluderingsbedrifter med formål om å få flere av menneskene utenfor arbeidslivet tilbake i jobb. Tett oppfølging av en dedikert jobbkonsulent sikrer en god jobbmatch for NHO-bedriften og minsker risikoen for feilansettelse. Både MjøsAnker og Moelven Byggmodul er knyttet til NHOs Ringer i Vannet-prosjekt.

MjøsAnker oppfordrer alle NHO-bedrifter til å prøve rekruttering gjennom arbeidsinkluderingsbedrifter, i tillegg til å få dedikerte medarbeidere viser bedriften et synlig samfunnsansvar ved å bidra til jobbmuligheter for alle.