Ny eiendomsskatt kan ramme mange familier i Innlandet

Eiendomsskatten som tidligere kun har gjeldt for bedrifter er nå også på vei inn i private hjem. Tidligere ligningssjef Frode Berntsen forstår at skatten kan være en fin inntektskilde for kommunene, men han oppfordrer samtidig beslutningstakerne til å tenke på privatfamilienes økonomi.

#205

Frode Berntsen forklarer at vi har mange gode skatter, men at historien også viser noen mindre gjennomtenkte satser: – I 1917 måtte alle betale 10 % i billettavgift på underholdning. Senere fikk trekktrekkspillkonserter fritak. Jeg forstår ikke helt logikken, smiler Berntsen. Fotograf: Ingvild Bergersen

Publisert 01.04.17

Innlandet

Skatten som har fått mye kritikk fra små og mellomstorebedrifter er nå kanskje også på vei inn i de mange hjem. Forslaget om å innføre eiendomsskatt på inventar i private hjem har vært i høringsrunder i et flertall av kommunene i Hedmark og Oppland. Alt tyder nå på at skatten vil bli innført i flere av de involverte kommunene.

Frode Berntsen er tidligere ligningssjef i Ringsaker kommune og tidligere avdelingssjef for skatteavdelingen ved Finnmark fylkesskattekontor. Han synes skattleggingen virker lite gjennomtenkt: - Skatten har vært en byrde for mange bedrifter i flere år. Jeg tror ikke den vil gi mindre smerte for familier, som nå risikerer å få en ekstra skatteregning i posten.

- Jeg er trist og forskrekket

Åge Skinstad, som er regiondirektør i NHO Innlandet, er forskrekket og synes skattleggingen av private familier er trist: - Vi har heiset saken opp i mediene fordi eiendomsskatt på inventar er en byrde for bedrifter, og en trussel for arbeidsplassene. Vår belysning av saken ser ut til å ha hatt en motsatt effekt siden kommunene nå har øynet en ny potensiell inntektskilde. Det synes vi er veldig beklagelig, understreker Skinstad. 

Åge Skinstad er usikker på om han synes det er verdt å beholde noen av sine gamle skipar hvis den nye skatten blir en realitet. Han innser også at familien må ta til takke med en billigere TV enn den han har funnet her. Fotograf: Linn Alicia Kristiansen

Åge Skinstad er usikker på om han synes det er verdt å beholde noen av sine gamle skipar hvis den nye skatten blir en realitet. Han innser også at familien må ta til takke med en billigere TV enn den han har funnet her.  Fotograf: Linn Alicia Kristiansen

Det virker ikke som kommunene lytter

I dag er det kun bedrifter som betaler skatt på inventar og driftsmidler (for eksempel maskiner), via formueskatt og eiendomsskatt. Flere lokale bedrifter hevder at slik skattelegging er en tung byrde: – Investeringer i maskiner og utstyr er viktig for at vi som bedrift skal kunne levere gode produkter til våre kunder. Derfor er eiendomsskatt på inventar et hinder for vår evne til å utvikle oss, forklarer daglig leder i Mapei, Trond Hagerud.

– Det er klart det gjør vondt for familier som kanskje eier en TV eller vaskemaskin som de har spart opp til i lang tid, forklarer Trond Hagerud i Mapei

#205

Smertefullt for både familier og bedrifter

Som daglig leder i Mapei har Hagerud kjent skatten på kroppen i lang tid. Han forstår derfor godt frustrasjonen som mange privatfamilier nå opplever. – Det er klart det gjør vondt for familier som kanskje eier en TV eller vaskemaskin som de har spart opp til i lang tid. Denne nye skatten gir en direkte regning i fleisen til samtlige hjem i de rammede kommunene. Noen vil også miste muligheten til å utstyre sine hjem med gjenstander som hvitevarer, elektronikk og hageverktøy.

Samtidig understreker Hagerud, at skatten kanskje gjør enda større skade på samfunnet når den pålegges bedrifter: - Skatten hindrer bedrifter, og kanskje særlig de små bedriftene, fra å gjøre investeringer i maskiner og utstyr. Dermed gjør den det også vanskelig for oss å vokse. På sikt kan det gå utover lokale arbeidsplasser, forklarer han.

Kontakt oss

Ingvild Bergersen

Trainee

NHO Innlandet

ingvild.bergersen@nho.no
Mobil
92895757