Sammen skal de gjøre et løft for industrien

Biblioteket er ikke lenger bare et sted for bokormene.

#205

I dette verkstedet skal Fyrverkeriet bibliotek på Raufoss, sammen med Intek, spre teknologikunnskap til befolkningen. Her viser Mona Myrland og Anita Hager frem 3D-printeren, en programmerbar LEGO-robot og en tradisjonell drill. Foto: Ingvild Bergersen

Publisert 27.12.17

Innlandet

Det er på tide at vi finner nyere måter å erverve kunnskap på. 

- Hensikten med norske biblioteker er å hjelpe folk å erverve kunnskap, forklarer Mona Myrland. Hun er leder for Fyrverkeriet bibliotek på Raufoss.

I løpet av 2017 har Myrland, i samarbeid med Intek og NCE Raufoss, bygget et verksted på biblioteket. Her finnes alt fra sag, hammer og drill, til 3D-printer, laserkutter, roboter og sensorer. Dermed er biblioteket nå også blitt et sted for den lekne, for den nysgjerrige og for den kreative.

- Det er på tide at vi legger opp til nyere måter å erverve kunnskap på. Da er det flott at næringslivet er med på laget, fortsetter hun. 

En arena for å vise frem industrien

Biblioteket holder til like utenfor den anerkjente industriparken på Raufoss. På den andre siden av gjerdet jobber over 3000 medarbeidere daglig med høyteknologi og produksjon av varer og deler som distribueres over hele verden. I følge Inteks daglige leder, Anita Hager, er det på tide at industrien også viser seg frem til befolkningen:

- Ungdommen blir ikke introdusert for dette i skolen. Derfor syntes vi ideen om et verksted i biblioteket var genial. Det er en gyllen anledning for oss og industrien til å vise frem noe av alt det spennende som skjuler seg både inne i og utenfor industriparken.  

forhåpentligvis kan vi bygge fremtidens industriarbeidere

Bruker tid på opplæring

I industriparken jobber Inteks ansatte til daglig med å programmere roboter. Flere av de ansatte setter allikevel pris på å kunne dele sin kunnskap gjennom workshops i bibliotekverkstedet.

 - Forhåpentligvis kan vi i samarbeid med biblioteket bygge fremtidens industriarbeidere, mener Hager.  

  

#205#205

Håper skolene kan dra nytte av tilbudet

Per i dag er verkstedet mest brukt av gutter i alderen 8 – 12 år. Arbeidslivet ønsker til gjengjeld å øke interessen for teknologi i en bredere del av befolkningen. Der tror Hager at skolen har en viktig rolle: 

- Vi sliter med å gjøre folk interesserte i teknologi. Det gjelder særlig jenter. Jeg tror det handler om at skolen ikke klarer å gi ungdommen god nok forståelse for hva teknologi kan gjøre.

Selv er hun den eneste i sin bedrift som ikke er mann: - Jeg venter fortsatt på å motta den første jobbsøknaden fra en kvinne som ønsker å jobbe med roboter.

Skal endre folks vaner

- Lange utdannelser er utdaterte før man har gjennomført dem, så vi må lære folk å oppsøke kunnskap løpende, mener Myrland. 

Verkstedet skal være et lavterskeltilbud, hvor folk i alle aldre kan komme og gå som de vil. Myrland håper arrangementer kan bidra til å spre budskapet om at biblioteket ikke lenger er forbeholdt "bokormene".

Under Verksteddagen i oktober stod besøkstelleren på 732 personer! Den 14. april håper Myrland å gjenta suksessen, når det inviteres til «Rube goldberg konkurranse». Da skal det lages dominoeffekter i Reodor Felgen-stil.

- Jeg oppfordrer alle til å melde på lag og legge seg i hardtrening!