Simon oppfylte en drøm da han valgte byggfag

Han «sov gjennom ungdomsskolen». Så startet han på studiespesialiserende, men innså at han måtte prøve noe annet. I mai kunne Simon juble over å ha tatt fagbrev i bygg.

#205

Simon Husby Sorknes håper å komme til Sveits for å lære enda mer byggteknikk. Her er han sammen med sin lærer fra Gjøvik videregående skole, Jan Madslangrud. Fotograf: Ingvild Bergersen

Publisert 05.07.17

Innlandet

- Jeg startet på studiespesialiserende, men ble ikke akkurat mer motivert av det. Så sa mamma en dag at jeg kanskje skulle prøve noe annet. 

Simon bestemte seg da for å bli tømrer. På byggfag på Gjøvik Videregående skole fikk han muligheten til å være mye ute i arbeidspraksis. I en normal uke hadde han tre dager i praksis hos Wadahl AS og to dager på skolen. – Det passet meg veldig mye bedre enn studiespesialiserende, sier han.   

Har blitt lagt merke til

Simon har gjort seg bemerket, både på skolen og i jobbsammenheng, etter at han startet på byggfag. Den 6. juni i år holdt han foredrag på et morgenseminar for byggebransjen, hvor han delte sine erfaringer.

- Jeg var nok mer ute i jobb enn mange av de andre på skolen. Men min oppfattelse er at hvis man skal drive med dette her, så må man bygge arbeidserfaring.  

Tømrerjobben er variert og gir mange muligheter

– Jeg driver med forskjellige ting hver dag. Alt fra å bygge opp gamle hus eller å pusse opp hus og gjøre dem nye og moderne.

Simon trives godt og har bestemt seg for å jobbe videre innen tømrerfaget. På sikt ser han for seg en videreutdannelse som byggleder eller byggmester. 

- Da lærer man også den økonomiske delen rundt det å drive for seg selv, det tror jeg er nyttig kunnskap.

Vil til Sveits for å lære mer

Vi trenger flere bolighus, og vi trenger gode måter å bygge dem på.

Men først vil han ha mer arbeidserfaring. Målet er å komme til Sveits for å lære førsteklasses treteknikk. Sveits er verdensledende på dette området. Den kunnskapen mener Simon at norske tømrere også burde ha: - Vi trenger flere bolighus, og vi trenger gode måter å bygge dem på. Hvis ikke kan det bli veldig dyrt å bo i Norge.

Vi trenger samarbeid mellom skoler og bedrifter

Regiondirektør Åge Skinstad forklarer at bedriftene på Innlandet har stort behov for folk med fagbrev. Norge trenger 30.000 faglærte i byggebransjen innen 2025, men søknadstallene til byggfag er fallende i Oppland.

Simons historie er et bevis på at godt samarbeid mellom bedrifter og skole kan bidra til at flere unge kan oppleve større motivasjon, fullføre sine utdannelser og bidra med nødvendig kompetanse inn i bedriftene.