Sommertogets gjester på besøk hos Moelven

Moelvens Limtrefabrikk fikk god dekning da NRKs sommertog stoppet på Moelven stasjon denne uken.

#205

Med ispinner og lim fikk fremtidens arbeidstakere prøve seg på "limtrekonstruksjoner" utenfor fabrikkhallen til Moelven Limtre på Moelv. Fotograf: Ingvild Bergersen

Publisert 13.07.17

Innlandet

Da NRKs sommertog denne uken ankom Moelv stasjon inviterte Moelven både store og små på besøk i deres limtrefabrikk. Her kunne man blant annet få med seg noen smakebiter fra konsernets historie. 

Viktige for lokalsamfunnet

Konsernet sysselsetter over 500 mann i Ringsaker kommune, og har opp gjennom historien vært en hjørnestensbedrift for mange små lokalsamfunn, både i Norge og Sverige. Moelven anslår at deres arbeidsplass genererer omtrent 100 millioner kroner i årlig skatteinntekter til Ringsaker kommune. 

Over 100 års erfaring med tre

I 1999 kunne Moelven feire sitt hundre års jubileum. Snart 20 år senere er konsernet fortsatt et av de største i vår region. Viktige er de også. Mer enn 100 års erfaring med tre har gjort firmaet i stand til å levere sterke, miljøvennlige trekonstruksjoner, som kan erstatte betong og stål. Her er noen smakebiter fra Moelvens historie. 

 
Den første merkevaren

Oljekokte trehjul var Moelvens første merkevare. Fotograf: Ingvild Bergersen

#205


Ny merkevare i etterkrigstiden 

Hus på hjul, eller «Moelvenbrakka» som den ble kalt på folkemunne. Fotograf: Ingvild Bergersen

#205

 

 

Slik vi kjenner den i dag. På bildet ser man en typisk byggmodul. Fotograf: Ingvild Bergersen

#205

 

Suksess med limtre

I 1959 startet Moelven med limtreproduksjon og markedet eksploderte på 70-tallet da Moelven ble markedsleder på limtre i Norge. Det er de fortsatt den dag i dag.

På 90-tallet muliggjorde Moelven bygging av store takkonstruksjoner i tre med sin limtreteknikk. Trebuer ble levert til blant annet OL-byggene og Oslo Lufthavn. Foto: Vikingskipet.no

#205


Verdens høyeste trehus på vei!

I Brumunddal skal investoren Arthur Buchardt sette opp Mjøstårnet, verdens høyeste trehus.Tømmeret kommer fra distriktet og limtredragerne leveres av Moelven. Bjelkene er minst like brannsikre som stål og betong og samtidig mye mer miljøvennlige. I motsetning til stål, smelter ikke trebjelkene ved høy varme. Dermed reduseres også sjansen for at bygningen faller sammen ved brann.


Per Ivar Pedersen viser frem de første bjelkene til Mjøstårnet. De er snart klare for levering til byggeplassen. Fotograf: Ingvild Bergersen

#205