Tour i Kongsvingerregionen

Mapei, Bergene Holm, Blowtech og KB Spennteknikk var de fire bedriftene NHO Innlandet nylig besøkte i Kongsvingerregionen. – Næringslivet er innovativt og spennende, sier regiondirektør Åge Skinstad.

Publisert 06.02.16

Innlandet

Kongsvingerregionen har et variert næringsliv og har gode forutsetninger for vekst med kort vei til knutepunkter som Oslo og Gardermoen. Likevel har regionen, som andre regionen, både muligheter og utfordringer for fremtiden. Både Mapei, Bergene Holm, Blowtech og KB Spennteknikk delte sine betraktninger om dette og hva de sammen med NHO Innlandet kan jobbe med for å sikre at Kongsvingerregionen også er attraktiv for fremtiden.

Ferdigstillelse av E16 er viktig!

Mapei leverer tekniske systemer for bygg og anlegg. Bedriften har åtte produktlinjer med høyteknologiske og bærekraftige produkter. Anlegget i Nord-Odal er hjørnesteinen for det nordiske markedet, i tillegg til å være en svært viktig arbeidsplass i regionen. Mapei er sterke på forskning og produktutvikling, og et av konsernets internasjonale forskningssentre er lokalisert i tilknytning til fabrikken. Nylig kunne Mapei også innvie sitt nye kurs og opplæringssenter for kunder fra hele Norden i Nord-Odal.

Mapei har hatt en kontinuerlig vekst siden 2003. I fjor hadde Mapei en omsetning på hele 743 millioner. Administrerende direktør, Trond Hagerud, er opptatt av menneskene i bedriften, samtidig som at næringsvennlige rammebetingelser er viktig for fremtidig vekst.

- Vi har veldig mange dyktige medarbeidere med stort hjerte for bedriften. I Mapei er vi opptatt av å lykkes sammen, og det får vi til. Når det gjelder rammebetingelser er vi mest opptatt av at E16 ferdigstilles, økt lokal fagutdanning og at eiendomsskatt fjernes for verker og bruk, sier Hagerud.

 

Lokale treentusiaster

Bergene Holm AS er en norsk trelastprodusent. På 70 år har Bergene Holm AS vokst fra å være et lite sagbruk i Vestfold til å bli en ledende totalleverandør av trelast til byggevarehandel og industrielle kunder i inn- og utland. Bergene Holm består i dag av 400 treentusiaster som videreforedler store, solide tømmerstokker. Alt fra sterkt og holdbart konstruksjonsvirke til elegant, profilert listverk produseres. Virksomheten er lokalisert på Østlandet og Sørlandet og varene forhandles gjennom de største byggevarekjedene i Norge.

-Vi jobber med et naturprodukt som er fornybart og framstiller miljøriktige produkter. Vi har stabil arbeidskraft og mange muligheter i fremtiden med miljøvennlige produkter. Det som er utfordrende er hard konkurranse fra Sverige der de har bedre rammebetingelser, transport, lønn og bedre avsetning på biprodukter. Lokale skatter og avgifter, som eiendomsskatt, og bompenger svekker også konkuranseevnen vår, sier fabrikksjef Simen Fjeld ved avdelingen på Skarnes.

Investeringer for fremtiden

Blowtech Group er et relativt ungt selskap som ble grunnlagt i 1999. Siden den gang har selskapet utviklet seg til å bli et stort og viktig selskap i Kongsvingerregionen gjennom kjøp av Gnosjö Plast AB og Gera Technology AS. Gjennom årene har Blowtech produsert en rekke plastprodukter som spenner fra emballasje til avanserte drivstofftanker for bilindustrien.

Finansministeren besøkte nylig Blowtech da hun var på besøksrunde i Kongsvinger. På grunn av stor humankapital med stabil arbeidskraft og en innovativ bedriftskultur har ikke bedriften planer om å flytte produksjonen ut av landet, men hvis Blowtech skulle etablert seg på nytt, i et nytt segment, ville bedriften sannsynligvis vært plassert rett over grensa. Sverige har en lavere firmabeskatning og således bedre rammevilkår og lavere kostnadsnivå.

-For oss er de ansatte våre viktigste ressurser. Vi har stabil arbeidskraft og motiverte medarbeidere som vil bidra. Da er det også viktig at rammebetingelsene for bedriften er næringsvennlige, og her ønsker vi at NHO kan bidra, sier administrerende direktør Peter Didriksson.

Lokal aktør i stort marked

KB Spennteknikk AS er et av Skandinavias ledende selskaper innen spennarmering til etterspente konstruksjoner, samt skråstag, lager og fuger til anlegg og større bygg. Gjennom lang erfaring har de bygget opp bred kunnskap om etterspente konstruksjoner. De fleste oppdragene ligger innenfor bru- og anleggssektoren. Bedriften har også betydelige oppdrag innen større bygg- og offshoreprosjekter.

-Vi ble etablert på Kongsvinger på grunn av kort vei mellom kunde og leverandør i det Skandinaviske markedet, samt gode rammevilkår for etableringen på 1970-tallet, sier teknisk sjef Stig Solbjør. En vesentlig årsak til at vi har produksjon i Norge og Kongsvinger, er fleksibiliteten vi kan tilby kundene i form av tilpassede produkter og korte leveringstider, samt god kjennskap til kundenes behov.

KB Spennteknikk er del av KB-Gruppen.KB gruppen ble etablert i 1965 under navnet Kongsvinger Betongindustri. I dag er det et familieeid investeringsselskap som består av Betong Øst, Contiga, Spennteknikk International, KB Vest og Kongsvinger Betong.

KB Gruppens aksjonærer er samlet den største aksjonær i det børsnoterte entreprenørselskapet AF Gruppen. Selskapet er basert i Kongsvinger området, og har et eget eiendomsselskap som besitter over 53.200 m2. næringseiendom og et stort antall tomter. Det viktigste markedet er Skandinavia, med det er også noe virksomhet i andre europeiske land.

Industriforeningen 7sterke

Etter besøksrunden hos bedriftene ble dagen avsluttet med at lokale bedriftsledere i industriforeningen 7sterke og ordføreren i Kongsvinger kommune møttes. Diskusjon om muligheter, utfordringer og hvordan NHO kunne bidra med gjennomgått. En felles kronikk med Industriforeningen 7sterke, NHO Innlandet, LO Hedmark og Norges Lastebileier-Forbund Hedmark og Oppland om ferdigstillelse av E16 ble et av tiltakene.

Regiondirektøren er svært forøyd med opplegget i Kongsvinger og sier det er viktig å ha fokus på Kongsvingerregionen og bidra til å tilrettelegge med gode rammebetingelser for de lokale bedriftene.