Valgte å følge drømmen

Lise Tollefsrud er både gründer og leder. Hun mener at kvinner må tørre å stole på seg selv og stå opp for det de tror på.

Lise Tollefsrud, leder og grunder i bakeriet "bare Brød"

Småbarnsmoren Lise Tollefsrud fra Gjøvik sa opp en fast stilling i en industribedrift for å etablere sin egen arbeidsplass. Foto: Katarina Lien, Scootr Reklamebyrå.

Publisert 09.03.15

Innlandet, Kvinner i næringslivet

Tollefsrud er utdannet siviløkonom og har tjue år bak seg som medarbeider og leder. Gjennom bekjente fikk hun vite at et lokalt bakeriet på Gjøvik skulle selges. Hun var småbarnsmor og hadde en fast stilling i O. Mustad og Sønn. I 2010 valgte hun likevel å levere oppsigelsen for å satse for fullt på og gjenopplive det tradisjonsrike bakeriet. Tollefsrud valgte å følge drømmen.

Pappaperm har vært en "gamechanger"

Kvinner må tro på seg selv

Kvinner må opptre som mentorer for hverandre

Tollefsrud har fått flere tilbakemeldinger på at hun er "tøff" og har tatt et "modig" valg. Selv mener hun at hun ikke er spesielt tøff, men at hun har tro på seg selv og at hun står opp for det hun tror på. 

- Jeg mener at kvinner må være flinke til å dele kunnskap, og støtte hverandre.

- Det er dessverre slik at vi fortsatt har flest menn som ledere og styremedlemmer. Likevel er det viktig at vi kvinner har mot, tør å stole på oss selv og våre valg. Slik kan flere bli gründere, ledere og styremedlemmer, sier hun.

Tollefsrud mener hun alltid har vært en ledertype som trives med å ta ansvar. Gjennom oppveksten og barndommen var det hun som var kaptein på laget eller hadde en eller annen form for lederfunksjon.

– Det ligger latent i meg å være en leder, og jeg trives med det.

Kvinner i næringslivet

Female Future åpnet dører

Tollefsrud ble i 2007 anbefalt av sin arbeidsgiver til å søke Female Future. Dette er NHO sitt leder- og styreutviklingsprogram for kvinnelige ledere. Tollefsrud hevder programmet ble en vesentlig årsak for hennes videre karrierevei.

- Jeg ble bevisst på egne kvalifikasjoner og tryggere på meg selv.

Samlinger innen blant annet retorikk og styrekompetanse er en del av det faglige tilbudet med Female Future. For Tollefsrud var også nettverket med de andre deltakerne nyttig.

- Jeg brukte mye tid på jobben og hadde ikke mulighet til å fokusere på nettverk i tillegg. Underveis i Female Future fikk jeg mulighet til å bli en del av et ressursrikt nettverk. Flere av deltakerne ble viktige sparrings partnere da jeg valgte å skifte karrierevei, forteller Tollefsrud.

Sjonglerer familieliv og jobb

I 2010 bestemte hun seg for å ta det endelige valget da hun i tillegg var småbarnsmor. Fra å ha en trygg og solid jobb i en industri bedrift sa hun opp og startet med blanke ark som daglig leder og grunder i bakeriet "Bare Brød."

Barna får ta del i jobben og bidrar gjerne

-Jeg begynte å jobbe tre måneder etter begge fødslene mine. Mannen min var hjemme og tok seg av barna. Familieliv og jobb ble prioritert, ikke venninneturer.

Nøkkelen til å ha et velfungerende familieliv er i følge Tollefsrud å kunne koble av og være tilstede. Hun synes også det er viktig å ha en god dialog med barna og forklare hvorfor hun har valgt en arbeidssituasjon som er krevende.

-Jeg fokuserer på nærvær når jeg er sammen med familien. I tillegg har jeg tatt med barna på jobb. De har ekspedert og bakt brød sammen med meg, dette er også kvalitetstid.

Heltid og deltid

Utvider bedriften

Tollefsruds filosofi er at høy kvalitet på innhold og smak i produktene er viktigere enn utseende og lang holdbarhet. Forretningsideen er at bakverk skal produseres helt uten konserveringsmidler. Hittil har bakeriet "Bare Brød" gitt god avkastning. Nå skal hun utvide sortimentet og åpner en ny lunchbar som retter seg inn mot cateringvirksomhet.

- Denne gangen starter jeg helt på nytt. Det er krevende både i form av tidsressurser og iherdig innsats, men det er verdt det. Det er dette jeg vil og da får jeg det til, avslutter hun med et smil.

Kvinner i ledelse og styrer

Kontakt oss

Linn Alicia Slora Kristiansen

Rådgiver

NHO Innlandet

lask@nho.no
Mobil
41231669