Valgte yrkesfag og ble eneste jenta blant gutta

– Moro å velge annerledes, sier Linn-Anniken Johannesen.

Linn-Anniken (28) fra Gjøvik har fagbrev innen billakkererfaget og jobber i dag hos Karosseriforum AS på Gjøvik.

Linn-Anniken (28) fra Gjøvik har fagbrev innen billakkererfaget og jobber i dag hos Karosseriforum AS på Gjøvik. Foto: Linn Alicia Slora Kristiansen.

Publisert 09.04.15

Innlandet, Yrkesfag

Etter videregående valgte Linn-Anniken å studere et år med grafisk design. Hun fant ut at studier ved skolebenken ikke var det hun ville fortsette med. I 2010 kontaktet hun Opplæringskontoret for Bil- og Transportfag i Vestoppland og fikk tilbud om å bli lærling innen billakkererfaget. Programmet hun valgte var et utdanningsløp med tre års læretid i bedrift med skolebaserte samlinger utenom. Linn-Anniken er glad hun fulgte drømmen innen bilbransjen, selv om hun på verkstedet er eneste jenta blant gutta. I dette miljøet trives hun.

10 grunner til å velge yrkesfag

Ved å jobbe praktisk ble jeg raskt operativ og effektiv i jobben

Fra lærling til fast ansatt

Linn-Anniken ble lærling hos bilskadesenteret, Karosseriforum AS på Gjøvik. Etter tre års læretid tok hun fagprøven og fikk fagbrev innen billakkererfaget.

– Teori er ikke min greie, derfor passet det bra at jeg fikk mulighet til å velge et utdanningsløp med full opplæring i bedrift. Ved å jobbe praktisk ble jeg raskt operativ og effektiv i jobben.

Linn-Anniken ble fast ansatt og jobbet med billakkering det første året.

– Jeg er veldig nøyaktig og liker å jobbe med lakkering der jeg kan fokusere på detaljer og jobbe med noe konkret som jeg ser resultatet av med en gang.

I dag er hun fortsatt ansatt hos Karosseriforum, men jobber i tillegg med administrative oppgaver. Linn-Anniken sier hun ikke er redd for å ta i et tak der det trengs, derfor har hun flere jern i ilden på arbeidsplassen der hun har jobbet i fem år til sommeren.

Linn-Anniken fikk fagbrev innen billakkererfaget og fast ansettelse hos lærebedriften, Karosseriforum AS.

Valgte yrkesfag og fikk læretid i Tyskland

Trenger flere jenter

Bedriften har en lakkavdeling og en karosseriavdeling og består av 14 ansatte inkludert en lærling. Samtlige på verkstedet er gutter, utenom Linn-Anniken.

Tør å velge annerledes, tør å følge drømmen

– I starten var det utfordrende å komme utenfra og inn i et mannsdominert miljø der jeg heller ikke hadde noe kunnskap om faget. Det har vært en bratt læringskurve på alle måter, og jeg har utviklet meg både personlig og faglig i løpet av de fem årene jeg har jobber her.

Linn-Anniken anbefaler flere å velge yrkesfag og oppfordrer jenter til å velge bilbransjen. Hun sier hverdagen preges av et godt arbeidsmiljø og at det er spennende å jobbe med noe som ikke alle andre jenter driver med.

– Tør å velge annerledes og tør å følge drømmen, oppfordrer hun.

Se Jenny som lærling