Velkommen til Innlandet - midt i matfatet!

Regiondirektørene i NHO har nylig hatt studietur på Innlandet. Studieturen ble arrangert i samarbeid med NHO Mat og Drikke og NHO Innlandet.

Regiondirektører på studietur til Innlandet

Regiondirektører på studietur til Innlandet Fotograf: Linn Alicia Kristiansen

Publisert 20.05.16

Innlandet

Formålet med turen var å bli kjent med det offensive bioteknologi – og landbruksmiljøet i regionen.Innenfor næringsmiddelindustrien investeres det hele 1 milliard kroner i Innlandet. Med Innlandets beliggenhet og naturgitte ressurser er regionen en fremtidsrettet og attraktiv region, og vi er stolte av å kunne si at vi er "midt i matfatet."

Regiondirektør i Oslo og Akershus, Nina Solli, hos Nortura. 

 

Innlandet kan ta ledertrøya

Regiondirektørene besøkte Geno, Norsvin, Nortura Rudshøgda og TINE Meieriet Brumunddal. Alle bedriftene kan ved hjelp av innovasjon, høyteknologi og kontinuerlige forbedringsprosesser levere produkter med topp kvalitet. Bedriftslederne kunne stolt representere offensive og fremoverlente bedrifter som er i førersetet innenfor bioteknologi og matproduksjon. Her ligger det et stort potensiale der Innlandet har alle forutsetninger for å ta en nasjonal lederrolle.

Geno Global as er Genos eksportselskap og ansvarlig for eksporten av avlsmateriale av Norsk Rødt Fe til mer enn 30 land i verden. Norsvin er et avlsselskap, med utvikling, produksjon og salg av svinegenetikk som viktigste oppgaver. Både GENO og Norsvins genetikk er i verdensklasse. Nortura Ringsaker er Ringsakers største industriarbeidsplass. Her slaktes og skjæres gris, storfe og småfe. I 2015 hadde fabrikken et slaktevolum på 32,2 millioner kilo og et fordelingsvolum på 18 millioner kilo. Dette blir til produkter som bacon, kjøttkaker, karbonader og kjøttboller. TINE Meieriet Brumunddal mottar årlig ca. 90 millioner liter melk og det produserer langtidsholdbare melkeprodukter og melkepulver – i sum over 300 000 enheter per produksjonsdag. Den mest kjente merkevarene de produserer er Litago, Milkshake, TINE Melk Laktosefri og Styrk.

- Dette har vært svært lærerike dager imøte med matindustrien i Innlandet. Det har vært spennende å se hvor effektiv og velutviklet denne industrien med høy kompetanse og fremragende kvalitet, sier regiondirektør Per Steinar Jensen i NHO Buskerud. 

Regiondirektør i Buskerud, Per Steinar Jensen.

Fremtidsrettet miljøprofil

Stortinget har bestemt at Norge vil påta seg en betinget forpliktelse om minst 40 prosent reduksjon i klimagassutslippene i 2030 sammenliknet med 1990-nivået. De utvalgte bedriftene har valgt en tydelig miljøprofil og jobber kontinuerlig med å redusere sine CO2 utslipp. TINE Meierier i Brumunddal har redusert CO2 utslippet med 2000 tonn i året med overgang til fjernvarme i 2012 og ytterligere 1000 tonn i 2015 da meieriet gikk over til å bruke bio-olje. Nortura har som mål å være CO2 nøytrale fra 2017. All ny produksjon skal gå på damp. Dette er viktige og fremtidsrettede bidrag.

Meierisjef Ottar Olden hos TINE Meieriet Brumunddal holder foredrag.

 

Fruktbart i Stange

I løpet av turen ble det lagt et besøk til Genos seminstasjon på Store Ree i Stange. På Genos anlegg i Stange og Hallsteingård ved Trondheim produseres det årlig om lag 1,5 millioner doser med sæd fra Norsk Rødt Fe (NRF) okser. NRF oksene kjennetegnes ved at de får døtre som blir friske og fruktbare kyr med stor produksjonskapasitet for melk og kjøtt, funksjonelle jur, god kropp, sterke ben og et godt lynne. Drømmeku-standarden har gjort NRF til en ettertraktet rase på verdensmarkedet. 85 prosent av alle befruktninger skjer i dag ved kunstig sædoverføring. NRFs eliteokser har tilhold på Store Ree. De er nøye valgt ut etter en møysommelig seleksjonsprosess. Alle norske bønder, uansett hvor de bor i landet, har tilgang på sæd fra eliteoksene, som sikrer god, bærekraftig avl.

Sverre Bjørnstad, administrerende direktør i Geno. Hovedkontor på Hamar.

 

Norges Toscana

På Nes-halvøya, helt nede ved Mjøsa, ligger Hoel Gård i et Idyllisk landskap som på folkemunne kalles «Norges Toscana». Gården er en levende gård med produksjon av slaktekylling, korn, frø og potet. Vigdis og Per Eilif Sandberg benyttet de mange bygningene og deres kulturhistorie til å ønske velkommen til bespisning og overnatting. Sandberg holdt foredrag om historien til gården og serverte tradisjonsrik mat. Anne Lise Mellby delte et spennende foredrag om ost og akevitt, og kunne avsløre flere hemmeligheter, blant annet om en noe spesiell bruk av pultosten. 

Anne Lise Mellby delte et spennende foredrag om ost og akevitt, og kunne avsløre flere hemmeligheter, blant annet om en noe spesiell bruk av pultosten. 

 

Tester ut råvarene.

Ut i sola i vakre omgivelser hos vertskap og medlemsbedrift, Hoel Gård. Linn Alicia Slora Kristiansen kommunikasjonsrådgiver NHO Innlandet, Christian Chramer regiondirektør i Troms og Svalbard Åge Skinstad regiondirektør i NHO Innlandet og Jan Bertil Lieng politisk rådgiver.

 

Imponert nordlending

Christian Chramer er regiondirektør i Troms og Svalbard. Han er svært imponerer over Innlandet sitt mangfoldige næringsliv og sin store matproduksjon.

-Vi har møtt bedriftsledere og ansatte som er førsteklasses ambassadører for norsk matkultur og tradisjonsmat, men samtidig også står for innovasjon og nyskapning i matbransjen. I tillegg synes jeg det har vært spennende å se hvordan tradisjonell råvareproduksjon er tatt videre i industriell skala til nye markeder og nye tilbud slik som hos Geno og Norsvin. Besøket på Hoel gård og beskrivelsen av gårdens solide historiske røtter, landbruket, men også de nye mulighetene innen reiseliv viser et næringsliv på innlandet som er god rotfestet i kultur og tradisjon, men som bruker sine styrker og sin fremsynthet til å skape nye verdier og arbeidsplasser. Det tror jeg vi alle kan lære av, oppsummerer Chramer. 

Christian Chramer og administrerende direktør Fred Bakkejord hos Nortura.

 

Stoltheten merkes!

Petter Haas Brubakk er administrerende direktør for NHO Mat og Drikke. Han er fornøyd med at NHOs regiondirektører valgte å besøke Innlandet for å lære mer om norsk mat- og drikkenæring. Han sier det veldig flott å merke stoltheten, bedriftskulturen og engasjementet til de ansatte i bedriftene.

-Vi har vært innom et imponerende spenn fra internasjonalt ledende teknologiske miljøer (GENO, Norsvin og Arena Heider) til store produksjonsbedrifter med all sin kompleksitet, kvalitetskrav, logistikkhåndtering. Dette ble en fin anledning til å få understreket hvor stor og viktig mat- og drikkenæringen er, og hvilken betydning denne næringen har, særlig på innlandet. I løpet av disse to dagene har vi fått et bilde av en offensiv, produktiv og fremtidsorientert næring, der det å lage god, sikker og sunn mat står i høysetet, avslutter Brubakk.

Fra anlegget hos Nortura.