Åpnet brønnbåtsimulator i Fosnavåg

- Vi vil behandle laksen som cruiserederiene behandler passasjerene

#205

Roger Halsebakk (t.v), adm. dir. i Sølvtrans og Håvard Stave, daglig leder i FOSAC er strålende fornøyde med den nye brønnbåtsimulatoren.

Publisert 16.01.18

Møre og Romsdal

Denne uken åpnet verdens første brønnbåtsimulator i Fosnavåg. Det var adm. dir . i Sølvtrans, Roger Halsebakk som sto for den høytidelige snorklippingen i det høyteknologiske senteret som ligger i lokalene til Thon Hotell i Fosnavåg sentrum i Herøy på Sunnmøre.

- Vi har en dyrebar last og mye avansert utstyr. Med denne simulatoren vil vi minimere risikoen for feil og sørge for økt dyrevelferd. Vi bruker å si at mens et cruiseskip har 2000 passasjerer, har vi ca. 200 000 passasjerer. Disse skal  behandles på samme måte, sa en smilende Sølvtrans-direktør til de fremmøtte.

Adm. dir. i Sølvtrans, Roger Halsebakk, klipper snoren som markerer åpningen av brønnbåtsimulatoren.

#205Styrker opplæringen
Oppdrettsnæringen er i kraftig vekst og brønnbåtene blir stadig større og mer avanserte. Sølvtrans AS som har hovedkontor i Ålesund er verdensledende innen bransjen og nå skal opplæringen av mannskapet strykes kraftig.

Den nye brønnbrønnbåtsimulatoren i Fosnavåg er nærmest som en revolusjon å regne når det gjelder å bedre sikkerheten i brønnbåtbransjen.

- Det at vi nå får på plass en simulator hvor en kan trene på ulike operasjoner under ulike forhold i trygge omgivelser, gjør at vi som rederi kan tilby våre kunder et enda bedre produkt, sier Roger Halsebakk, som leder verdens største brønnbåtselskap.

Trening ved hjelp av simulator dreier seg rett og slett om å kunne øve på utfordrende arbeidsoperasjoner i trygge omgivelser for å være beredt når en skal håndtere dyrebar last i virkeligheten. Instruktørene spiller opp ulike scenarioer og hendelser som kan oppstå i forbindelse med arbeidsoperasjoner, teknisk svikt og brukerfeil, og vil rette fokus mot problemløsning og diskusjon.

#205

Krevende arbeid
Brønnbåtoperasjoner er krevende og komplisert lagarbeid med manøvrering, navigasjon og håndtering av fisk- I tillegg utføres kranoperasjoner og andre utfordrende oppgaver på dekk. Mannskapstrening og samhandling med oppdrettsselskap vil redusere risiko for feil.

- Med stor egeninnsats og støtte fra Innovasjon Norge demonstrerer vi at moderne simulatorteknologi kan brukes for å gi bedre sikkerhet og innsikt, sier Halsebakk.

Samarbeid
Brønnbåtsimulatoren i Fosnavåg er kommet på plass gjennom et samarbeid mellom hovedpartnerne Sølvtrans, FOSAC (simulatorarena), MMC First Process (vannbehandling- og fiskehåndteringssystem) og OSC i Ålesund (simulatorutvikling). AKVA Group og Rolls-Royce Marine har bidratt med datamodeller.

- I første omgang vil dette være et tilbud for aktører som ønsker å lære mer om brønnbåtoperasjoner, men vi ser på muligheter for å utvikle flere tilbud for ulike segmenter innen kategorien aquashipping og havbruk, sier daglig leder i Fosac, Håvard Stave.

#205

#205