Brunvoll kåret til årets Smarteste Industribedrift

På Industrikonferansen 9. mai ble Brunvoll kåret til Norges smarteste industribedrift. Selskapet beviser at det er fullt mulig å drive internasjonal produktutvikling og produksjon i Norge.

#205

Gahr Støre delte ut prisen for Smarteste Industribedrift 2017 til Brunvoll på Industrikonferansen i Oslo.

Publisert 10.05.17

Møre og Romsdal

- Juryen er spesielt imponert over Brunvolls evne til å konkurrere på det internasjonale markedet med produksjon fra Norge og hvordan digitalisering har bidratt til å skape nye forretningsmodeller og effektiv produksjon, sier jurymedlem og adm. direktør i Siemens, Anne Marit Panengstuen.

Langsiktighet og kompetanseutveksling

Brunvolls kjerneprodukter er thrustere og fremdriftssystemer til den maritime bransjen, og hele 90 prosent av produksjonen eksporteres til utladet. Adm. direktør Odd Tore Finnøy i Brunvoll mener eierstrukturen har vært en avgjørende faktor for å hevde seg på internasjonale markedet.

- Det at vi har langsiktige eiere som har ønsket å investere i ny teknologi på lang sikt er helt avgjørende. Det har blant annet gjort at vi også har kunnet investere gjennom nedturer og dermed stå bedre rustet når markedet kommer tilbake, sier Finnøy.

Aktiv deltagelse i klyngesamarbeid har også vært viktig.

- Det er lettere å holde trykk i utviklingen når man jobber sammen med andre. Det blir en slags delingsøkonomi for kunnskap og kompetanse, sier Finnøy.

Viktig med omstillingsevne

Juryen er også imponert over Brunvolls evne til omstilling, og å ta mulighetene som finnes i andre markeder for å skape nye forretningsmodeller.

- Vi gratulerer så mye til vinneren, Brunvoll, dette er vel fortjent. Bedriftens aktive norske eiere har jobbet systematisk over tid med å utvikle en bedrift som tåler store bølger i markedet. Ledelsen har vært gode på kompetanseutvikling, automasjon og til å tilpasse deg de kommende digitale utfordringene i industrien, roser direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

- Parallelt har Brunvoll jobbet med kompetansemiljøer og andre industribedrifter i regionen og på den måten vært bidragsyter også til andre i lignende situasjoner, legger Sunde til.

Rekorddeltagelse

Over 80 bedrifter har i år kjempet om å bli kåret til Norges smarteste industribedrift. Til slutt stod valget mellom tre finalister som alle har utmerket seg ved effektivisering og digitalisering av produksjonen. Sammen med Raufoss Technology og Thermofisher Scientific stod Brunvoll igjen på pallen.

Fakta om konkurransen:

Konkurransen er åpen for alle norske industribedrifter som gjennom innovativ teknologibruk har styrket sin konkurransekraft. Vinneren er en bedrift som bruker teknologi og ressurser på smarte og effektive måter for å øke produktiviteten og konkurransekraften, og som er en del av det organiserte arbeidslivet.

Vinneren ble kåret på Industrikonferansen 9. mai 2017, og prisen ble delt ut av Jonas Gahr Støre. Premien er en studietur til en av verdens mest intelligente fabrikker, som benytter det siste av innovativ teknologi for å sikre sin konkurransekraft: BMW i München, Tyskland.
Les mer om konkurransen og årets jury her

Om Brunvoll:

Brunvoll er en 105 år gammel familieeid bedrift med 470 ansatte som holder til i Molde.

Selskapets forretningsidé er å designe, produsere, markedsføre og yte service på komplette systemer for manøvrering, posisjonering og fremdrift av avanserte skip.

Fra 1912 til 1965 var det dieselmotorer til den maritime bransjen som var produktområdet, og når dette markedet forsvant utviklet man selskapet videre til å bli leverandør av sidepropeller og etter hvert ulike varianter av thruster- og fremdriftssystemer som er produktområdet i dag.

1. januar 2017 kjøpte selskapet opp Scana Propulsion for å bli en tyngre aktør i bransjen og for å bli en komplett systemleverandør.

Brunvoll har markedsmessig tilstedeværelse globalt alle steder hvor det eies, designes eller bygges avanserte skip.

Eksportandelen er på ca 90 prosent.

Les om saken på nrk.no

Les om saken på sidene til Romsdals Budstikke